Kako do Grčke: Krenuli Srbi preko Bugarske, pa ispalo — mnogo duže

Grčka - Sputnik Srbija, 1920, 30.06.2021
Pratite nas
Oni koji su ovih dana isplanirali da stignu što pre u Grčku preko Bugarske, jer prelaz na severnomakedonsko-grčkoj granici Evzoni nije radio tokom noći, nisu bili jedini u tom naumu, pa su zbog toga putovali znatno duže nego što su mislili.
Da putovanje koje je u nekim slučajevima trajalo i 15 sati ne bi u startu pokvarilo toliko čekani odlazak na more, savet turističkih radnika je da uprkos pojednostavljenim pandemijskim procedurama za ulazak u Grčku ipak treba voditi računa i o takvim „sitnicama“, kada i gde prelazite granicu.
Prvi čovek turističke agencije „Mitos travel“ Uroš Đukić podseća da je prelazak grčke granice vrlo pojednostavljen za zemlje iz zelene zone, pa i za putnike iz Srbije. Razliku je pravilo to što je prelaz Promahonas iz Bugarske u Grčku bio otvoren 24 sata, što je mnoge navelo da ga koriste jer je nama mnogo poznatiji Evzoni na severnomakedonsko-grčkoj granici bio otvoren od sedam ujutru do 23 sata. Od 1. jula će, međutim, i Evzoni traditi non-stop.  
© AP Photo / Nikolas GiakoumidisGrčki granični prelaz Evzoni
Grčki granični prelaz Evzoni - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Grčki granični prelaz Evzoni
Granični prelaz Evzoni za ulazak u Grčku iz Severne Makedonije još ne radi od 23 sata do sedam sati ujutro, zbog čega su mnogi na grčko more krenuli preko Bugarske.

Preko Bugarske — znatno duže

„Što se tiče gužvi kojih je bilo na prelazu iz Bugarske u Grčku, moguće je da je uzrok tome što je prelaz Evzoni bio zatvoren noću, pa se više autobuskih prevoznika iz Srbije odlučilo na putovanje preko Bugarske, pošto je granica tamo otvorena i tokom noći kada autobusi uglavnom i putuju“, objašnjava Đukić za Sputnjik.
On ističe da su se za put preko Bugarske, uz turističke autobuse, opredeljivale i porodice pre svega sa malom decom, koja tako uglavnom prespavaju put.
To je, kako kaže, ta mala začkoljica koja je putnike koštala nekoliko sati dužeg putovanja zbog gužvi koje su se stvarale na prelazu, pogotovo što taj prelaz nema više traka kao Evzoni, dodaje naš sagovornik.
On napominje da Promahonas nije planiran kao turistički, nego teretni prelaz i ima samo dve trake, jednu za kamione, drugu za ostali saobraćaj, odnosno putničke autobuse i automobile, za razliku od Evzonija koji ih ima šest, po dve za kamione, autobuse i automobile.

Razlika i u papirologiji

Razlika je i u neophodnoj papirologiji za prelaz granice, odnosno u popunjavanju obaveznog PFL obrasca.
„Kada se putuje autobusom preko prelaza Promahonas, radi se obrazac za svaku porodicu, tako da su u autobusima koji idu preko Bugarske PLF obrasci podeljeni po porodicama. Preko Evzonija na jedan PLF obrazac koji popunjava agencija ide ceo autobus“, dodaje vlasnik „Mitos travela“.
© Sputnik / Sputnik / Uđi u bazu fotografijaLaborant drži uzorke sa biomaterijalom za sprovođenja PCR testova na virus korona
Laborant drži uzorke sa biomaterijalom za sprovođenja PCR testova na virus korona - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Laborant drži uzorke sa biomaterijalom za sprovođenja PCR testova na virus korona
Pojednostavljena pandemijska procedura i mogućnost ulaska u Grku i sa brzim antigenskim testom znatno je podigla zainteresovanost za letovanje u Grčkoj.
I to utiče na dužinu boravka na granici, uz pregled druge neophodne dokumentacije. A ono što je u uslovima pandemije neophodno za prelazak granice je potvrda lekara na engleskom jeziku da je putnik preležao kovid u poslednjih devet meseci, odnosno potvrda o revakcinaciji stara minimum 14 dana ili negativan PCR test, ne stariji od 72 sata. Olakšavajuća okolnost je to što je za sve naše putnike prihvatljiv i negativan antigenski brzi test, ne stariji od 48 sati. Svi ti testovi su potrebni samo za osobe starije od 12 godina, podseća Đukić.

Povratak u normalu

Od kada je Grčka omogućila da se u nju može i sa antigen testom, interesovanje je sve veće. Sagovornik kaže da je to veliko olakšanje za porodični budžet, jer PCR test u Srbiji košta 9.000 dinara. Antigen test koji staje oko 3.000 dinara, agencije svojim putnicima nude ili gratis ili za cenu od 1.500 dinara.
Uz to, svaka agencija ima ugovor sa nekom od privatnih klinika koje imaju sertifikat od EU da prihvataju njihove testove, odnosno sa njihovim laboratorijama širom Srbije, tako da se zbog toga ne mora dolaziti u Beograd, Niš, Novi Sad. Sve to je, ističe Đukić, uticalo na dobru prodaju aranžmana, pa već nema mesta u većini hotela Halkidikija i Olimpijske regije, koje su najpopularnije destinacije naših turista u Grčkoj.
© Sputnik / Bojana StojadinovićPlaža Kukunaries na Skijatosu
Plaža Kukunaries na Skijatosu - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Plaža Kukunaries na Skijatosu
Turisti se zbog udaljenosti od granice i eventualnih problematičnih situacija na letovanju zbog kovida ipak manje odlučuju na letovanje na Peloponezu, Skijatosu, Zakintosu...

I nisu baš strogi

Naš sagovornik kaže da Grci u letovalištima nisu više toliko strogi sa sprovođenjem epidemioloških mera, a to se najpre odnosi na nošenje maski na otvorenom i zatvorenom, koje je propisano do 1. jula.
„Postoji i jedno ograničenje da putnici koji dođu u Grčku ostanu u toj opštini gde letuju. Ako smo došli u Nikitu na Sitoniji, možemo da idemo po celoj Sitoniji jer je to opština. Ako smo došli na Lefkadu, možemo da idemo po celoj Lefkadi jer je to jedna opština“, slikovito objašnjava naš sagovornik.
To ne važi za izlete koje nude agencije, pa su, kako kaže, dobijali slike naših turista koji su na njih išli, mada se, kako kaže, Grci baš strogo ne pridržavaju ni pravila o zabrani napuštanja opštine. Ipak, takav pokušaj je na odgovornost svakog od turista.
Ono što je, takođe, utisak turista je da nema gužvi na plažama, niti uveče u gradu. Đukić dodaje i to da im se još niko nije požalio na jače cene u odnosu na pre neku godinu.

Potražnja i za Crnom Gorom, skočile cene

 Na pitanje da li je pandemija uticala na izbor mesta za letovanje, Đukić odgovara potvrdno.
„Ove godine turisti se odlučuju za destinacije koje su bliže granici, kako bi ukoliko dođe do nekog problema ili do nekih komplikacija na odmoru, mogli što pre da se vrate. Tako je opala potražnja za daljim destinacijama kakve su Peloponez, Zakintos, Lefkada.“
On napominje da je skočila potražnja za Albanijom, Crnom Gorom i Hrvatskom, tim pre što Albanija i Crna Gora, budući da nisu u EU, ne zahtevaju ništa od dodatne dokumentacije, a ulazi se samo sa ličnom kartom, bez pasoša i bez testova. On napominje da su zbog toga već skočile cene smeštaja u Crnoj Gori.
Da se normalnom životu vraćaju turističke agencije koje su preživele pandemiju uz veliki odliv zaposlenih koji su u nedostatku posla i prihoda potražili druga zanimanja, potvrđuje i direktor „Sabre“ Braslav Vlaho.

Evzoni brzo po starom

On, kao i Đukić, očekuje da će vraćanje graničnih prelaza za ulazak u Grčku na 24-časovno radno vreme smanjiti gužve. Pored Evzonija, od 1. jula će tako funkcionisati i prelaz koji naši turisti koriste koji idu preko Dojrana, kao i prelaz Niki koji je zgodan onima koji letuju na Jonskom moru.
CC0 / Pixabay / Plaža u Grčkoj
Plaža u Grčkoj - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Plaža u Grčkoj
Sudeći po prodatim aranžmanima tokom ovog meseca ova sezona se, po oceni turističkih poslenika, vraća u normalu.
„Možemo reći, gledajući proteklih 10 dana, da se stvari vraćaju u normalu. Posle svega je očekivano da je ova sezona nešto slabija nego ranijih godina, možda 10 do 15 odsto je manja zainteresovanost“, kaže direktor „Sabre“.

I Albanija digla cene

Kada je u pitanju odlazak na Jadran, on kaže da Crna Gora ide dosta dobro, a da u Hrvatsku ljudi standardno ne idu preko agencija, već više u sopstvenoj režiji.
Kada je Albanija u pitanju, kaže da su hoteli poskupeli u odnosu na prošlu godinu i sada su što se cena smeštaja tiče u rangu sa Grčkom, osim vanpansionskog smeštaja, gde su cene niže. Uprkos većim cenama, interesovanja ima, iako nije kao prošle godine, jer su Neum u BiH i Albanija tada bili jedina mogućnost za nesmetan odlazak turista iz Srbije na more.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala