Japan se žali zbog aktivnosti ruske vojske na Dalekom istoku

© Sputnik / Ekaterina Aristarhova / Uđi u bazu fotografijaKurilska ostrva
Kurilska ostrva - Sputnik Srbija, 1920, 30.06.2021
Pratite nas
Ministar odbrane Japana Nobuo Kiši je tokom posete vojne baze Titose na najsevernijem japanskom ostrvu Hokaido izrazio zabrinutost zbog vojnih vežbi koje Rusija održavana na južnim Kurilskim ostrvima, prenosi agencija Kjodo.
 
„(Rusija) aktivno nastavlja (vojnu) aktivnost u regionu Dalekog istoka“, rekao je ministar, podsetivši da je na ostrvima Kunašir i Iturup Rusija u decembru prošle godine rasporedila protivavionske raketne sisteme.
Agencija Kjodo ističe da je poseta ministra bazi povezana sa aktivnošću ruske vojske u tom regionu i na takozvanim „severnim teritorijama“, kako u Japanu zovu ostrva Kunašir, Iturup, Šikotan i Habomaj, i vojnim vežbama ruske vojske. Ministar je dao uputstva da se vode pripremni radovi za odbijanje bilo kakve vrste akcije, uključujući i sajber-prostor.
Kiši je 28. juna posetio vojnu vazduhoplovnu bazu snaga samoodbrane na ostrvu Hokaido, a tada je istakao da Rusija „aktivno održava vojne vežbe i prikuplja informacije u vazdušnom prostoru oko Japana“.
Prošle sedmice Rusija je održala velike petodnevne vojne vežbe u Japanskom moru, na Sahalinu i na Kurilima. U njima je učestvovalo više od 10.000 vojnika, do 500 jedinica borbene tehnike, oko 32 letelice, oko 12 brodova Tihookeanske flote različite namene.
Pročitajte još:
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala