EU ubeđuje Centralnoafričku Republiku da izbaci ruske vojne instruktore

© AFP 2023 / Florent VergnesVojska Centralnoafričke republike
Vojska Centralnoafričke republike - Sputnik Srbija, 1920, 30.06.2021
Pratite nas
Generalni direktor vojnog štaba EU Erve Bležan pokušava da ubedi vlasti Centralnoafričke Republike da ne koriste usluge ruskih instruktora u koristi zapadnih.
Kako je saopštio Bležen, govoreći na konferenciji u Vašingtonu, prošle nedelje je posetio ovu afričku državu i sastao se sa njenim predsednikom Fostenom-Arkanžom Tuaderom. Po njegovim rečima, razgovarali su o "stalnom" prisustvu Rusa u zemlji, koji rade za privatne vojne kompanije.
"Oni ništa ne donose, osim, možda, operativnih rešenja u oblasti bezbednosti, čija cena je veliki broj kršenja ljudskih prava i uvlačenja u rat. O tome sam mnogo govorio sa predsednikom Tuaderom i pozvao ga da prizna da to nije pravo rešenje… To treba da prekinete i promenite model", rekao je Bležana.
U zamenu za prekid saradnje sa Rusima, Bležan je predložio predsedniku CAR pomoć UN, EU, SAD sa kojima, kako smatra generalni direktor vojnog štaba EU, bolje je sarađivati.
Ranije, predstavnici SAD i EU su optuživali "ruske instruktore" u CAR za kršenje himanitarnog prava. Rusija je to negirala, naglasivši da zapadne države pokušavaju da diskredituju njene vojne stručnjake koji rade u afričkoj državi na poziv njenih vlasti.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala