Tajne ruske mere za borbu s Amerikom na tržištu oružja

© Sputnik / Alekseй Malьgavko / Uđi u bazu fotografijaSamohodna haubica 2S35 "Koalicija-SV"
Samohodna haubica 2S35 Koalicija-SV  - Sputnik Srbija, 1920, 29.06.2021
Pratite nas
Rusija je razvila ozbiljan sistem protivmera protiv sankcija SAD i njihovih saveznika kako bi zaštitila sopstvene proizvode na svetskom tržištu oružja i svoje inostrane kupce. O kakvim je je konkretno merama reč, drži se u tajnosti, ali su vojni eksperti sigurni da su te mere delotvorne.
Ruski vojni ekspert Igor Korotčenko kaže da su te mere „državna tajna Ruske Federacije“ i da se zato ne objavljuju, osim što se iznosi opšti stav i pristup po tom pitanju.
„Poenta je u tome da se izbegne mogućnost uticaja SAD i njihovih zapadnih satelita na proces snabdevanja i ugovaranja ruskog oružja koje isporučujemo stranim državama. Ovo se odnosi na sistem međusobnih poravnanja, otpravku, osiguranje i na čitav niz pitanja tehničke saradnje. Danas se to radi na takav način da se minimalizuju svi negativni uticaje zapadnih država, pre svega SAD“, kaže Korotčenko za Sputnjik.
Informaciju da je Rusija preduzela određene korake u borbi na tržištu oružja obelodanio je direktor Federalne službe za vojno-tehničku saradnju Rusije Dmitrij Šugajev, koji je rekao da je Moskva razvila ozbiljan sistem mera za suzbijanje sankcionog pritiska SAD i njihovih saveznika, koji štiti i ruske proizvođače vojnih proizvoda i partnere iz inostranstva. On je istakao da uprkos neskrivenim i grubim pokušajima SAD da krše suverena prava nezavisnih država kako bi obezbedile sopstvenu bezbednost, ruski sistem vojno-tehničke saradnje deluje sa visokom efikasnošću.
Moskva se na protivmere, između ostalog, odlučila i pošto je sredinom marta Vašington uvrstio Rusiju na spisak zemalja sa kojima je zabranjena trgovina oružjem. Takva politika SAD predviđa odbijanje izdavanja licenci ili drugih dozvola za izvoz odbrambenih proizvoda i odbrambenih usluga, predviđenih za Rusiju.
Izuzeci su napravljeni za operacije u okviru saradnje država u sferi kosmosa i do prvog septembra — u oblasti komercijalnih svemirskih letova. 
Prema dokumentu, Rusija se našla na istom spisku sa Avganistanom, Centralnoafričkom Republikom, Kiprom, Kongom, Eritrejom, Irakom, Libanom, Libijom, Somalijom, Južnim Sudanom i Zimbabveom.

Rusija druga u svetu po prodaji oružja

Rusija je poslednjih godina zauzela jedno od vodećih mesta u svetu po prodaji oružja, s obzirom na to da rusko oružje i vojnu tehniku karakterišu pouzdanost, kvalitet i efikasnost. Obim godišnjeg izvoza ruskih vojnih proizvoda iznosi oko 15 milijardi dolara.
„Zapravo držimo drugo mesto u svetu zahvaljujući kvalitetu naše tehnike, sistemu servisnih usluga i pružanju garancija koja se tiču isporuke rezervnih delova za puni životni vek tog oružja i tehnike koju prodajemo stranim zemljama. Uglavnom naoružanje prodajemo zemljama severne Afrike, Bliskom istoku, istočnoj Aziji, Latinskoj Americi. Sve zemlje u tim regionima aktivno kupuju rusko oružje“, kaže Korotčenko.
On naglašava da rusko oružje kupuju gotovo sve zemlje sveta , osim zemalja NATO-a, mada su i neke članice Alijanse poput Turske, uprkos svim pretnjama i pritiscima, nabavile rusko naoružanje. Konkretno, Ankara je kupila ruski sistem S-400.
„Čak i u zemljama NATO-a se i dalje koristi sovjetska tehnika, iako zahteva modernizaciju. Rusija je spremna, prema NATO standardima, da izvrši odgovarajuću modernizaciju u slučaju odgovarajućeg interesa“, kaže Korotčenko.
On napominje da su na svetskom tržištu oružja najtraženiji ruski sistemi protivvazdušne odbrane, a samo tokom prošle godine Moskva je isporučila vojnu tehniku u 51 državu i održava kontakte sa više od sto zemalja. 
„Najtraženiji su sistemi kao što su S-400, ’Buk M-2‘, a trenutno i perspektivni sistem ’Viking‘ srednjeg dometa, kao i sistemi PVO kratkog dometa, kao što je ’Tor M-2‘ i njihove modifikacije. Takođe, veoma je tražena i borbena avijacija. Reč je o lovcima marke ’Suhoj‘ i ’Mig‘. To je glavna niša koja generiše najveći obim prihoda od izvoza oružja. Shodno tome, traže se i malokalibarsko oružje, oklopna vozila i mornarička oprema“, ističe Korotčenko.

I Srbija na udaru

Ekspert dodaje da se mnoge zemlje, među kojima je i Srbija, suočavaju sa pritiscima Amerike zbog nabavke ruskog oružja i vojne tehnike i očekuje da će ti pritisci biti još jači.
„To se zove nelojalna konkurencija, s tim se suočavamo svuda i očigledno je da će pritisak sankcija jačati“, uveren je Korotčenko.
Ruski vojni ekspert Ivan Konovalov napominje da je vojno-tehnička saradnja oblast u kojoj je konkurencija izuzetno velika, a da SAD koriste sve metode kako bi potisnule konkurente sa jednog ili drugog tržišta naoružanja.
„To dobro znamo i već smo prilično dobro naučili kako se odupreti takvim akcijama. Ali treba napomenuti da su, svejedno, Amerikanci dovoljno istrajni u svojim akcijama“, kaže Konovalov.
Ekspert ističe da SAD koriste političke i ekonomske instrumente da bi postigle svoj cilj, a da je metod sankcija glavni.
„Borba na tržištu naoružanja je postojana, ona menja oblike, ali uvek ostaje prisutna. SAD vrlo često koriste indirektne metode, na primer, utiču na konkurente na tržištu oružja snagom svog dolara, preko bankarskog sistema. Oni imaju mnogo metoda. I ovo se, naravno, sada koristi protiv Ruske Federacije u različitim zemljama, različitim regionima. Ali za Rusiju je ova situacija sasvim očigledna, a naše kompanije znaju kako da dejstvuju na tržištu oružja i znaju šta mogu da očekuju od svojih američkih kolega, kako da se sa njima nose i da ih zaobiđu“, kaže Konovalov.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala