Šta je Bajden obećao Izraelu

© REUTERS / KEVIN LAMARQUESastanak Džozefa Bajdena sa predsednikom Izraela Ruvenom Rivlinom
Sastanak Džozefa Bajdena sa predsednikom Izraela Ruvenom Rivlinom - Sputnik Srbija, 1920, 29.06.2021
Pratite nas
 Predsednik SAD izjavio na sastanku sa predsednikom Izraela da će njegov odnos prema iranskoj aktivnosti ostati čvrst i da neće tolerisati nuklearni Iran.
Naveo je da je juče naredio udare iz vazduha, na čijoj su meti bila postrojenja za koje je vojska SAD navela da ih koriste milicije koje imaju podršku Irana kraj granice između Iraka i Sirije.
Takva retorika ukazuje da će njegov odnos prema iranskoj aktivnosti ostati čvrst, navodi Asošijeted pres.
„Mogu vam reći da Iran nikada neće snabdeti nuklearnim oružjem dok sam ja na funkciji", rekao je Bajden sinoć izraelskom predsedniku Ruvenu Rivlinu.
Rivlin, kome je to bila oproštajna poseta SAD pošto mu predsednički mandat uskoro ističe, je izrazio zadovoljstvo Bajdenovom izjavom. Bivši predsednik SAD Donald Tramp povukao se iz nuklearnog sporazuma velikih sila s Iranom, uz podršku tadašnjeg premijera Izraela Benjamina Netanijahua, 2018, tri godine pošto je sklopljen.
Bajdenova administracija, međutim, teži da ponovo uđe u taj sporazum. Novi premijer Izraela Naftali Benet se poput Netanijahua protivi sporazumu za koji Izrael tvrdi da i dalje omogućuje Teheranu da razvija nuklearno oružje i balističke rakete dok podržava svoje saveznike ekstremističke organizacije u inostranstvu.
Novi šef diplomatije Izraela Jair Lapid je obećao da će se o nesporazumima razgovarati iza zatvorenih vrata, za razliku od Netanijahua koji je bio voljan da javno izražava neslaganje s administracijom SAD.
Bajden je izrazio nadu da će se sa Benetom sastati uskoro u Beloj kući.
Posle sastanka sa predsednikom SAD Rivlin je rekao novinarima, na hebrejskom jeziku, da Bajden misli da je neophodno da pozove premijera Izrael što je moguće pre da bi se dogovorili kako da se ide napred u vreme kada se svet i Bliski istok suočavaju sa problemima, prenosi B92.
Rivlin je na početku sastanka ocenio da Izrael nema većeg prijatelja od SAD, u nastojanju da umanji ozbiljnost bilo kakvog nesporazuma u odnosu na Iran, izmedju ostalog.
„Mi u skladu sa pravim prijateljstvom s vremena na vreme diskutujemo o stvarima i čak se slažemo da se ne slažemo o svemu. Ali mi računamo na vas i vaša izjava je uticala sada da Izraelci zaista shvate da imamo velikog prijatelja u Beloj kući“, rekao je Rivlin.
On je kasnije ponovio novinarima da je „Bajden zaista veliki prijatelj Izraela“ i da odgovara na zahteve te zemlje da pazi na sve u vezi sa sporazumom koji se sklapa s Iranom. Rivlinov sedmogodišnji mandat ističe 7. jula kada će ga na toj funkciji zameniti Isak Hercog, bivši poslanik koji je donedavno predvodio Jevrejsku agenciju, najveću jevrejsku neprofitnu organizaciju na svetu.
Pročitajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala