Rusija počinje sa testiranjem digitalne rublje

© Sputnik / Alekseй Maйšev / Uđi u bazu fotografijaZnak rublje
Znak rublje - Sputnik Srbija, 1920, 29.06.2021
Pratite nas
Centralna banka Rusije formirala je pilot grupu od 12 banaka za testiranje platforme digitalne rublje, navodi se u saopštenju Banke Rusije.
„Formirana je prva pilot grupa za testiranje digitalne rublje. U grupi se nalazi 12 banaka koje su izrazile želju da učestvuju u pilot projektu i poslale odgovarajuća pisma Banci Rusije“, precizira se u saopštenju.
Centralna banka napominje da je planirano da se izrada prototipa platforme digitalne rublje završi u decembru, a testiranje započne u januaru 2022. godine.
„Testiranje će se odvijati u nekoliko faza tokom godine. Na osnovu rezultata ovog rada formiraće se smernice za uvođenje digitalne rublje“, istakao je regulator.
Ruske rublje - Sputnik Srbija, 1920, 18.10.2020
Centralna banka Rusije priprema digitalne rublje
Takođe se navodi da je u prvoj fazi planirano testiranje emisije digitalne rublje i niza drugih operacija, a da se u budućnosti planira proširivanje spiska testiranih operacija, kao i povećanje broja učesnika.
Da bi se olakšala upotreba digitalne rublje neophodno je osigurati nesmetan prelazak sa jednog oblika rublje na drugi, naglasila je prva zamenica guvernera Banke Rusije Olga Skorobogatova. Upravo zbog toga je izuzetno važna saradnja sa učesnicima na tržištu u svim fazama pilot projekta.
U prvoj pilot grupi za testiranje digitalne rublje učestvovaće 12 kreditnih institucija: „Ak Bars“, „Alfa bank“, banka „Dom.RF“, „VTB“, „Gasprombank“, „Tinkof bank“, „Promsvjazbank“, „Rosbank“, „Zberbank“, „SKB bank“, banka „Sojuz“ i „Transkapitalbank“.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala