Peskov: Putin spreman da učini sve za zaštitu zemlje

© Sputnik / POOL / Uđi u bazu fotografijaPortparol Kremlja Dmitrij Peskov
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov - Sputnik Srbija, 1920, 29.06.2021
Pratite nas
Incident sa britanskim razaračem koji je ušao u teritorijalne vode Rusije predstavlja namernu provokaciju, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov za televiziju „Rusija 24“.
Peskov nije hteo da predviđa odgovor Rusije u slučaju da se ovakva situacija ponovi, ali je uveravao da će zaštita zemlje biti osigurana.
Upitan da li predsednik Rusije Vladimir Putin može da izda naređenje da se puca u metu u slučaju da se ova situacija ponovi, Peskov je rekao da ne bi želeo da govori o takvim scenarijima.
„Bolje da i ne govorimo o takvim scenarijima. Ponekad se reči materijalizuju, ne daj Bože. Zbog toga o tome ne treba ni razmišljati ni govoriti. Ali uvek treba znati… da je naš predsednik uvek spreman da učini sve za zaštitu naše zemlje, ako je potrebno“, objasnio je Peskov.
Istovremeno je naglasio da ruska strana shvata zašto se dogodio takav incident.
MIP Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 24.06.2021
Najopasnija provokacija: Rusija izrazila protest Britaniji zbog incidenta u Crnom moru
„To je provokacija, to je planirana i namerna provokacija“, zaključio je portparol Kremlja.
Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je 23. juna britanski razarač „Difender“ ušao u teritorijalne vode Ruske Federacije kod rta Fiolent na Krimu. Ruska vojska i graničari otvorili su vatru upozorenja, nakon čega je britanski brod napustio granice teritorijalnog mora Rusije. Ministarstvo odbrane je dejstva posade razarača nazvalo grubim kršenjem Konvencije UN o pomorskom pravu.
Britanska strana tvrdila je da brod „mirno prolazio kroz teritorijalne vode Ukrajine“. Prema njenoj verziji, ruski vojnici nisu otvarali vatru u smeru razarača, već su „izvodili obuku“.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala