Hitna reakcija iz Hrvatske zbog ustaške šahovnice

© AFP 2023 / STUART FRANKLINLuka Modrić
Luka Modrić - Sputnik Srbija, 1920, 29.06.2021
Pratite nas
Nogometni savez Hrvatske se oglasio saopštenjem pošto je otkriveno da su fudbaleri Hrvatske na Evropskom prvenstvu igrali sa obeležjima ustaške Nezavisne države Hrvatske, odnosno sa prvim belim poljem na šahovnici.
Luka Modrić proslavlja gol Hrvatske protiv Škotske - Sputnik Srbija, 1920, 29.06.2021
Hrvatski fudbaleri nosili dres sa ustaškom šahovnicom
Hrvati su nosili dresove na kojima je bela boja na prvom mestu u šahovnici, što je grb koji su uveli Ante Pavelić i ustaše 1941. godine. Ovakav grb je iz upotrebe uklonjen nakon što su fašisti i njihovi kolaboracionisti poraženi u Drugom svetskom ratu, prenosi hrvatski portal Indeks.
Na zvaničnom hrvatskom državnom grbu prvo polje je crveno.
„Svu štampu za sportsku opremu hrvatske reprezentacije radi fabrika Sitotisak Dekolor, uključujući i zastave zemalja za pojedine utakmice. Nažalost, dogodila se nenamerna greška u ručnom vektorskom crtanju i potom u štampanju hrvatske zastavice uoči Evropskog prvenstva, koja potom nije primećena“, navodi se u saopštenju.
Kako se navodi Nogometni savez Hrvatske će tražiti odgovornost od fabrike Sitotisak Dekolor i interno disciplinovati odgovorne za „nenamerni propust“.
„HNS odbija svaku pomisao da se radi o namernom izvrtanju hrvatskog grba koji hrvatske reprezentacije godinama ponosno predstavljaju širom sveta“, navedeno je u saopštenju koje je preneo Indeks.
Vlasnik štamparije Damir Kumek je za Jutarnji list naveo da mu se događa „ludnica“.
„Mogu da kažem da se svi srcem ograđujem da je to urađeno namerno i od bilo kakvih insinuacija u tom smeru. Niti smo mi namerno tako štampali, niti je bilo ko od nas to tražio. Apsolutno je reč o slučajnosti i grešci“, istakao je Kumek.
► Daleko je Rusija
► Špansko pomračenje uma i neverovatna sreća za Hrvate! /video/
► Recept za iznenađenje: Ako je gužva u sredini – probaj okolo!
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala