„Na ivici budućnosti“ – Dvostruko izdanje Bitefa od 13. do 25. septembra

© Tanjug / TANJA VALICPerformansom savremenog cirkusa "Nula" otvoren Bitef-Prolog
Performansom savremenog cirkusa Nula otvoren Bitef-Prolog - Sputnik Srbija, 1920, 29.06.2021
Pratite nas
Beogradski internacionalni teatarski festival BITEF ove godine će biti održan od 13. do 25. septembra, pod sloganom „Na ivici budućnosti“. Ovogodišnji festival se održava u dvostrukom izdanju, budući da prošle godine, usled pandemije, festivalski program nije mogao biti prikazan u punoj meri.

„Na ivici budućnosti“ ili „Na ivici ambisa“

„Bez obzira na prošlogodišnji 'Bitef prolog' odlučili smo se da ljubiteljima pozorišta ove godine ponudimo zanimljiv, intrigantan i u umetničkom smislu značajan program koji će činiti 14 predstava, uz bogat prateći program“, rekao je novinarima direktor Bitef teatra Miloš Latinović.
Prema rečima umetničkog direktora Bitefa Ivana Medenice, slogan ovogodišnjeg Bitefa „Na ivici budućnosti“ na duhovit i istovremeno opominjući način nagoveštava budućnost, koja je na samom pragu, asocirajući na sintagmu „Na ivici ambisa“.
„Da li će nam se budućnost desiti, to ćemo još videti. Jedan od razloga je upravo ekološka kriza, klimatske promene, zagađenje vazduha i svi problemi koji idu u tom paketu, a to je i glavna tema ovogodišnjeg izdanja Bitefa. Teme predstava se kreću od ekološke krize, koja će dominirati u prvom delu festivala, do onoga što se u teoriji definiše kao koncept posthumanizma, odnosno sveta koji je manje antropocentričan i u kojem postoji bolja ravnoteža između ljudi i prirode“, rekao je Medenica.
© BitefKonferencija za novinare povodom 54 / 55. Bitefa - Miloš Latinović, Ivan Karl, Ivan Medenica
Konferencija za novinare povodom 54 / 55. Bitefa - Miloš Latinović, Ivan Karl, Ivan Medenica - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Konferencija za novinare povodom 54 / 55. Bitefa - Miloš Latinović, Ivan Karl, Ivan Medenica
U programu ovogodišnjeg Bitega su predstave koje potpisuju neki od najznačajnijih autora i trupa evropskog i svetskog teatra poput Tomasa Ostermajera, Filipa Kena, Rimini protokola, Vima Vandekejbusa i drugih.
U prologu 54./55. Bitefa premijerno će biti izvedena predstava „Living room“ u koprodukciji Beogradskog dramskog pozorišta i Bitef teatra. Reč je o autorskom projektu mladog nemačkog reditelja Ersana Montaga, koji je učestvovao i na ranijim izdanjima Bitefa.
Prolog obuhvata i predstavu „Cement Beograd“, koju su zajedno osmislili dramaturg Milan Ramšak Marković i slovenački reditelj Sebastijan Horvat, prema delu Hajnera Milera.

Odgovor pozorišta na izazove telesnog distanciranja

Medenica je istakao da je u nekim predstavama, a posebno u onima koje su nastale u doba aktuelne pandemije, telo „odsutno“. To je, kako je naveo, estetski odgovor na izazove koje je telesno distanciranje nametnulo pozorištu.
„Ono je ili ekranski transponovano, kao u predstavama rađenim za onlajn platforme – 'Višnjik u višnjiku' pozorišta 'De fakto' iz Zagreba; ili je njegov 'original' odsutan, a zamenjuje ga neko drugo telo, ono koje je bilo fizički bliže, prisutno u datim okolnostima izvođenja – 'Konferencija odsutnih' čuvenog Rimini protokola iz Berlina; ili ga upopšte nema, već gledaoci poprimaju tu funkciju i to u fizičko-izvedbenom okviru koji možemo nazvati prostornom i atmoferskom instalacijom, kao u predstavi 'Kao da kraj nije ni sasvim blizu', Maje Pelević i Nikole Zavišića, rađenoj u produkciji Bitef teatra“, naveo je Medenica.
Publika će biti u prilici da pogleda i predstavu „Tragovi“ Ultima veza iz Brisela, u koreografiji Vima Vandekejbusa, „Pluća“ Slovenskog narodnog gledališča iz Ljubljane, u režiji Žige Divjaka, kao i „Klimatske plesove“, u koreografiji Amande Pinje i koprodukciji pozorišnih trupa iz Meksika, Čilea i Austrije, predstavu koja, kako je naveo Medenica, predstavlja posvetu prirodi koja nestaje i direktno proziva multinacionalne kompanije koje je zagađuju.
Ivan Medenica  - Sputnik Srbija, 1920, 08.06.2020
Ivan Medenica: Možda za planetu i nije dobro da čovek opstane
U glavnom programu ovogodišnjeg Bitefa je i predstava „Neprijatelj naroda“ Henrika Ibzena, u izvođenju teatra „Šaubine“ iz Berlina i režiji Tomasa Ostermajera, koja je, kako je istakao Medenica, sigurno najznačajniji klasični dramski tekst kada je reč o ekološkoj tematici.
„To je priča o jednom naučniku koji se pobunio protiv privrednih projekata, a zalaže se za zaštitu čistih izvora vode i, naravno, svi će se na kraju okrenuti protiv njega – političari, biznismeni, građani, kao i mediji. Predstava je izabrana jer perfektno odgovara temi, društveno je provokativna i poziva publiku na učešće“, rekao je Ivan Medenica.
Na programu je i predstava „Farm fatal“, koja na duhovit način tretira ekološke teme, zatim predstava „Kaspar“ Petera Handkea, u režiji Miloša Lolića, kao i predstave u kojima se kao glavni junaci pojavljuju robot i dron – nemačka „Future fortune“ u koreografiji Dragane Bulut i „Opčinio sam te“, rađena u koprodukciji teatara iz Irana i Brisela i koreografiji Ehasana Hemata.
Bitef će zatvoriti predstava „Fleš“ u režiji Franka Vigrua, koja je, kako je naveo Ivan Medenica, kombinacija instalacije, plesne predstave i performansa.
Gradski sekretar za kulturu Ivan Karl je istakao da je za ovogodišnje, dvostruko izdanje Bitefa Grad Beograd izdvojio 45 miliona dinara, jer je prepoznao trud Bitef tima uložen u realizaciju 54. i 55. izdanja festivala koje će, kako je ocenio, biti jedno od najspecifičnijih, ali ujedno i najatraktivnijih u dugoj istoriji festivala.
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala