Istina o posledicama NATO bombardovanja – prvi put na jednom mestu 

© Sputnik / Lola ĐorđevićPredstavljanje monografije "Istina o posledicama NATO bombardovanja Srbije 1999."
Predstavljanje monografije Istina o posledicama NATO bombardovanja Srbije 1999. - Sputnik Srbija, 1920, 29.06.2021
Pratite nas
„Molimo, tražimo i upozoravamo da treba iskoristiti priliku da se institucije Srbije, naučnici i istraživači ujedine u zajedničkom naporu da se ispitaju posledice NATO agresije po životnu sredinu i stanovništvo“, poručeno je na današnjem predstavljanju monografije „Istina o posledicama NATO bombardovanja Srbije 1999. godine“ u Domu Vojske u Beogradu.
Monografiju „Istina o posledicama NATO bombardovanja Srbije 1999. godine“ pripremilo je Društvo Srbije za borbu protiv raka u saradnji sa Inicijativom stručnjaka za utvrđivanje istine o posledicama NATO bombardovanja. Urednici monografije su dr Zorka Vukmirović i prof. dr Danica Grujičić.

Monografija o posledicama NATO bombardovanja

Dr Danica Grujičić osvrnula se na posledice NATO bombardovanja po zdravlje stanovnika Srbije:
„Imali smo mnogo veći broj dece sa malignitetima. Onda su kod dece i mladih počeli da se javljaju tumori koji nisu bili karakteristični za njihov uzrast. Primetili smo da su tumori počeli da menjaju svoju prirodu i postaju otporni na terapiju. Pored maligniteta kod onkoloških bolesnika, primetili smo patološke trudnoće, anomalije kod novorođenčadi, autoimune bolesti i sterilitet kod mladih bračnih parova“.
Ona je podsetila na razaranje životne sredine tokom bombardovanja i ukazala na to da je 1999. godine u ovom delu sveta napravljen ekocid, dok je danas zaštita okoline tema od izuzetnog značaja.
© Sputnik / Lola ĐorđevićPredstavljanje monografije "Istina o posledicama NATO bombardovanja Srbije 1999."
Predstavljanje monografije Istina o posledicama NATO bombardovanja Srbije 1999. - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Predstavljanje monografije "Istina o posledicama NATO bombardovanja Srbije 1999."
Predstavljanje monografije „Istina o posledicama NATO bombardovanja Srbije 1999. godine“
General u penziji Slobodan Petković rekao je da je agresor koristio municiju sa osiromašenim uranijumom u bombardovanju, uprkos posledicama koje sa sobom nosi, da bi pokazao svoju snagu i ostavio u Srbiji radioaktivni otpad koji je bio dužan da skladišti po propisima, na svojoj teritoriji.
„Najintenzivnija dejstva su bila na Kosovu i Metohiji na pravcu Prizren, Đakovica, Dečane, Peć i u rejonima Uroševac i Đurakovac. Bitno je istaći da je najveći broj udara izvođen u poslednjih 10 dana rata, što nedvosmisleno govori o namerama da se što više raketnog otpada ostavi na čuvanje u Srbiji. Ni ove godine, kada se na svim nivoima obeležava godišnjica NATO agresije na Srbiju i kada je izvršena promena strukture vlasti, nije se ništa uradilo da se formira telo za utvrđivanje posledica NATO bombardovanja po životnu sredinu i zdravlje stanovništva Srbije“, istakao je Petković.

„Nema politike koja to može da opravda“

O Kosovu i Metohiji i UN na predstavljanju monografije je govorio bivši ambasador Jugoslavije u UN Vladislav Jovanović, koji je istakao da je na Kosovu situacija statična i da agresor nije u mogućnosti da ispuni svoj naum – da prisvoji deo teritorije Srbije kako bi je poklonio nacionalnoj manjini u vidu nove države.
„To je nešto što nije zabeleženo u praksi međunarodnih odnosa. Ono što su uradili nije prihvatljivo ni sa jedne strane. Dvadeset druga godina već prolazi od NATO agresije, a status kvo i dalje traje, ali ne na obećavajući način koji su očekivali, već na potencijalno srozavajući. Zašto? Zato što se svet izmenio. Kosovo stoji, ne razvija se ni unutra ni spolja, ne samo zbog politike Srbije, nego i zbog promenjene međunarodne svesti. Svet zna da su oni prekršili niz međunarodnih zakona i pravila i to ne može da prođe kod prosvećenog sveta. Nema politike koja to može da opravda“, naglasio je Jovanović.
© Sputnik / Lola ĐorđevićPredstavljanje monografije "Istina o posledicama NATO bombardovanja Srbije 1999."
Predstavljanje monografije Istina o posledicama NATO bombardovanja Srbije 1999. - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Predstavljanje monografije "Istina o posledicama NATO bombardovanja Srbije 1999."
Istina o posledicama NATO bombardovanja – prvi put na jednom mestu 
Prisutnima se obratila i dr Zorka Vukmirović:
„Ova monografija je namenjena budućim doktorima, da uključimo mlade u taj nacionalni projekat koji zagovaramo četiri godine i istrajavamo u toj ideji. Napravili bismo metodologiju koja je univerzalna, ne bi bila samo za ovaj slučaj, nego i sve ostale“.
Govornici su na kraju događaja izrazili zahvalnost akademiku Marku Anđelkoviću i prof. dr Petru Pfendtu, članovima tela koji su u međuvremenu preminuli.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala