Centar „Gamaleja“: Efikasnost „Sputnjika Ve“ protiv indijskog soja ─ 90 odsto

© Sputnik / Vitaliй Belousov / Uđi u bazu fotografijaAmpule sa ruskom vakcinom "Sputnjik Ve"
Ampule sa ruskom vakcinom Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 29.06.2021
Pratite nas
Efikasnost vakcine „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) protiv indijskog soja virusa korona je oko 90 odsto, izjavio je zamenik direktora Naučno-istraživačkog centra za epidemiologiju i mikrobiologiju „Gamaleja“ koji je razvio ovu vakcinu, Denis Logunov.
Prema njegovim rečima, tvorci vakcine se vode elektronskim sistemima EMIAS i EGISZ koji integralno prikupljaju informacije.
On je objasnio da se korisnost vakcine procenjuje prema različitim parametrima. Pri tome je efikasnost krvnog seruma vakcinisanih, koji je pokazao smanjenje od 2,6 puta u odnosu na indijski soj – samo jedan od njih i ne znači smanjenje efikasnosti vakcine uopšte.
Indijska varijanta (B.1.617) identifikovana je u oktobru. Kasnije su od nje izdvojene tri podvrste: B.1.617.1, B.1.617.2 („delta“) i B.1.617.3. One se razlikuju u nekoliko mutacija u šiljku proteina. Naučnike najviše brine „delta“ varijanta. Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da je ova varijanta već prisutna u više od 85 zemalja i da može da postane dominantna. Ona je dvostruko zaraznija od originalnog virusa, ali pri tome nastavlja da mutira. Nedavno je objavljeno da postoji i soj „delta plus“.
Vakcina „Sputnjik Ve“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu. Vakcina je registrovana u 70 zemalja sa ukupnom populacijom većom od 3,2 milijarde. Efikasnost vakcine iznosi 97,6 odsto na osnovu analize podataka o 3,8 miliona vakcinisanih državljana Rusije, što je više od podataka koje je prethodno objavio medicinski časopis „Lanset“ (91,6 odsto).
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala