Bugarski političar odbrusio Dačiću: Kada ćete osuditi zločine nad narodima u porobljenoj Jugoslaviji?

© Flickr / Klearchos KapoutsisZastava Bugarske
Zastava Bugarske  - Sputnik Srbija, 1920, 29.06.2021
Pratite nas
Srbija i dalje nije osudila zločine počinjene nad narodima u porobljenoj Jugoslaviji, izjavio je bugarski evroposlanik i zamenik predsednika stranke VMRO BND Angel Džambazki povodom prošlogodišnje izjave predsednika Skupštine Srbije Ivicu Dačića o „fašističkim zločinima Bugarske protiv Makedonije“.
Bugarski evroposlanik pozvao je srpskog političara da objasni svoje stanovište. Prema njegovim rečima, on je od Dačića zahtevao odgovor tokom sednice odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta, „jer je istorijska istina da su Bugari u Makedoniji dočekivani kao oslobodioci“.
Istovremeno, Džambazki ga je pozvao da ispriča o radu jugoslovenskih specijalnih službi i „porobljenoj“ Jugoslaviji.
„Gospodin Dačić bi trebalo da odgovori na pitanja protiv koga je bio podignut Tikveški ustanak (pobuna VMRO u Makedoniji protiv Srba 1913. godine) i kada će Srbija otvoriti dosijee Uprave državne bezbednosti (UDBA) i Odeljenja za zaštitu naroda (OZNA). Republika Srbija takođe mora da saopšti kada će osuditi zločine počinjene nad narodima u porobljenoj Jugoslaviji. Jer, svaka želja za pridruživanjem EU ima svoju cenu“, napisao je bugarski evroposlanik u ponedeljak na Fejsbuku.
Podsetimo, Dačić je u decembru prošle godine izjavio da Makedonci ne bi trebalo da nazivaju period bugarske vladavine u Makedoniji tokom Drugog svetskog rata „administracijom“.
Kako je rekao, „bugarska okupacija bila je deo Hitlerove koalicije“.
„Bar mi, koji živimo u južnom delu Srbije, vrlo dobro znamo koliko su ozbiljni bili zločini Bugara. To nije bila administracija“, rekao je ranije Dačić.
Inače, nije prvi put da Džambazki odgovara na kritike Srbije upućene Bugarskoj. On je u maju apelovao na Evropsku komisiju da zahteva odgovor Beograda zbog izjave srpskog politikologa Dragana Simeunovića o tome kako su Bugari mučili svoje žrtve u 20. veku.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala