Britanac koji je hteo da „ukrade“ Srbiji Novaka sad teši sina

© AP Photo / Kirsty WigglesworthNovak Đoković
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 29.06.2021
Pratite nas
Novak Đoković, najbolji teniser sveta, pobedom nad Džekom Drejperom startovao je takmičenje na Vimbldonu. Zanimljivost je da je otac mladog Britanca, Rodžer, pre 15 godina pokušao da nagovori Novaka da više ne igra pod zastavom Srbije.
Sjajan start na trećem Grend slemu u sezoni imao je najbolji srpski teniser. Devetnaestogodišnji Drejper pružio je dobar otpor u prvom setu koji je i osvojio, ali to je na kraju bilo jedino što je prikazao na domaćem terenu.
Novak je potom za tri deonice protivniku dozvolio samo pet gemova, te ekspresno zakazao meč drugog kola najuglednijeg Grend slema na Turu.
Ono što je zanimljivost u vezi sa Džekom Drejperom, to je da je sada već daleke 2006. godine, kada je on imao nepunih pet godina, njegov otac Rodžer bio na čelu Teniske asocijacije Velike Britanije i koristeći svoj položaj nudio Novaku britansko državljanstvo.
Pored pasoša bile su tu brojne privilegije, sve u cilju da se Endiju Mariju pridruži još jedan veliki talenat koji bi nastupao pod zastavom Ujedinjenog Kraljevstva.
Novak je rekao „ne“, a ostalo je istorija...
„Ja sam Srbin, ponosan sam na to što sam Srbin, nisam želeo da to upropastim samo zato što bih na drugom mestu imao bolje uslove. Ne bih osećao pripadnost. Odluka je bila moja“, bila je poruka Đokovića koji je tada bio među 40 najboljih tenisera ATP liste.
Ipak se i posle toga spekulisalo da priča oko „transfera“ Novaka u Veliku Britaniju nije završena, ali to je bio poslednji trzaj britanske javnosti u cilju „otimanja“ najboljeg tenisera sveta.
Inače, i pre ove 2006. godine postojali su pokušaji Britanaca da dovedu Novaka još dok je bio junior.
„To je bilo veoma primamljivo za moje roditelje u tom trenutku jer bi rešilo brojne probleme. Moji roditelji bi dobili posao, mi kuću, bila je sjajna ponuda. Nismo je prihvatili, rizikovali smo, nekako, nisam imao dobar osećaj za to“, rekao je kasnije Novak u razgovoru sa Grejemom Besindžerom.
Đoković će u drugom kolu Vimbldona igrati protiv Kevina Andersona koji je pobedio Marsela Bariosa posle velike borbe i četiri seta igre. 
Novakova „rafalna paljba“ /video/
Đoković: Ne sećam se da sam ovoliko padao /video/
Repriza finala 2018. – Đoković saznao ime rivala u drugom kolu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala