Borelj objavio članak: „Šta da radimo sa Rusijom“

© AP Photo / Aris OikonomouVisoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj.
Visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj.  - Sputnik Srbija, 1920, 29.06.2021
Pratite nas
Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj smatra da je malo verovatno da će Rusija u skorijoj budućnosti promeniti svoj „model ponašanja“, što bi Evropska unija trebalo da uzme u obzir.
„Na kraju krajeva – Rusija je naš najveći sused. Ona nigde neće nestati i malo je verovatno da će u bliskoj budućnosti doći do političkih promena koje će dovesti do značajne promene u modelu ponašanja“, ističe Borelj u članku „Šta da radimo sa Rusijom“, koji je objavila služba za spoljne odnose EU.
Borelj je izneo glavne pravce delovanja u bilateralnim kontaktima sa Rusijom koje je definisao kao trijadu: pružati otpor, obuzdavati i uključivati:
- suprotstavljati se „namernom kršenju međunarodnog prava od strane Rusije“;
- sprečavati pokušaje Kremlja da potkopa jedinstvo EU;
- sarađivati sa Moskvom u cilju rešavanja globalnih i regionalnih problema.
U prvom slučaju šef evropske diplomatije navodi kao primer situaciju u Ukrajini. Prema njegovim rečima, Brisel bi trebalo da osigura da ruska strana realizuje Minske sporazume i da nastavi da vrši pritisak na Kremlj u vezi sa slučajem MH17.
U cilju realizacije drugog principa Borelj poziva da se osigura poštovanje evropskog zakona radi suprotstavljanja sajber-napadima i pokušajima dezinformisanja koji navodno dolaze iz Rusije.
Govoreći o trećem postulatu, Borelj je istakao da je Kremlj bio i ostao veliki igrač na međunarodnoj sceni, a u poslednje vreme je uspeo da poveća svoj uticaj u mnogim regionima u svetu. Takođe je pozvao na saradnju sa Rusijom u borbi protiv pandemije virusa korona i njenih posledica.
Zamenik ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško je nakon samita EU o Rusiji izjavio da je EU talac agresivne manjine i odluka koje su ranije donete.
Pročitajte još:
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala