Šta nam donose takse na ugljen-dioksid? /video/

Energija Sputnjika s Jelicom Putniković
Energija Sputnjika s Jelicom Putniković - Sputnik Srbija, 1920, 28.06.2021
Pratite nas
Uvođenje takse na ugljen-dioksid obaveza je na koju EU prisiljava i zemlje koje nisu članice.
Direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač izjavio je da Srbija i ostale zemlje Zapadnog Balkana, koje nisu članice EU, odlažu uvođenje takse na emisije ugljen-dioksida što je duže moguće, jer su u strahu od društvenog nezadovoljstva koje bi izazvalo poskupljenje struje.
Alternativa Sistemu trgovine emisijama CO2 u EU je poseban status ovih zemalja. Jer Crna Gora je jedina zemlja Zapadnog Balkana, koja nije članica EU, koja je uvela cenu za emisije ugljenika.
Evropska unija će 14. jula objaviti predlog za uvođenje prekograničnog mehanizma - izvoznici čelika, gvožđa, cementa, đubriva, aluminijuma i električne energije u Evropsku uniju moraće da plate taksu na emisije CO2. Taksa na CO2 trebalo bi da se odnosi na emisije iz proizvodnje, kao i emisije električne energije koja se koristi u proizvodnji.
O tome šta će ove takse značiti za Srbiju i ostale zemlje Zapadnog Balkana jer, samo poskupljenje električne energije izazvalo bi ceo niz lančanih poskupljenja, što bi se, svakako, odrazilo na standard građana ali poslovanje privrede, pogotovo izvozno orijentisanih kompanija, Jelica Putniković u današnjoj „Energiji Sputnjika“ razgovara sa mr Željkom Markovićem, liderom za energetiku i industriju u konsultantskoj kući „Dilojt Srbija“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala