U Pragu se otvara predstavništvo beloruske opozicije

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaLider beloruske opozicije Svetlana Tihanovska na mitingu beloruske zajednice u Varšavi
Lider beloruske opozicije Svetlana Tihanovska na mitingu beloruske zajednice u Varšavi - Sputnik Srbija, 1920, 28.06.2021
Pratite nas
Na sastanku češke vlade odlučeno je da se počnu pripreme za stvaranje predstavništva beloruske opozicije u Pragu, po uzoru na Litvaniju, saopštio je na Tviteru ministar spoljnih poslova Češke Jakub Kulhanek.
„Danas smo se na sastanku vlade uz učešće predsednika zemlje Miloša Zemana dogovorili o pripremi za stvaranje predstavništva beloruske opozicije u Pragu – po uzoru na Litvaniju. Beloruska opozicija ima i imaće nedvosmislenu podršku Češke“, napisao je ministar.
​Zeman je tokom sastanka sa bivšim predsedničkim kandidatom Svetlanom Tihanovskom, koja je početkom juna posetila Prag, dao predlog za otvaranje predstavništva beloruske opozicije u glavnom gradu Češke. Tokom posete Pragu Tihanovsku su primili i lideri oba doma češkog parlamenta, premijer Andrej Babiš i ministar spoljnih poslova Kulhanek.
Odnosi Belorusije sa zapadnim zemljama naglo su se pogoršali nakon predsedničkih izbora u avgustu prošle godine. Evropska unija nije priznala izbore kao slobodne i demokratske, a takođe ni Aleksandra Lukašenka za izabranog predsednika. Evropska unija, Velika Britanija, Sjedinjene Američke Države i Kanada uvele su sankcije nizu beloruskih zvaničnika, kao i preduzećima povezanim sa aktuelnim vlastima Belorusije. Kasnije su ove sankcije proširene.
Pročitajte još:
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala