Trideset kitova ubica napalo britansku jahtu: Kružili oko plovila dva sata, odgrizli kormilo /video/

CC0 / piksabej / Kit ubica
Kit ubica - Sputnik Srbija, 1920, 28.06.2021
Pratite nas
Posada jedne britanske jahte bila je prinuđena da se brani od napada jata kitova ubica, kada je njih 30 napalo njihovo plovilo nedaleko od Gibraltara.
Posada je snimila trenutak kada je nekoliko kitova plivalo kraj broda, a potom su zaronili i krenuli da kruže ispod broda. Nakon toga su kitovi ponovo izronili i kretali se na svega metar od jahte.
Napad je trajao dva sata, a kitovi bi svako malo udarali u brod. U jednom trenutku uništili su kormilo luksuzne jahte i primorali su tročlanu posadu da traži sigurnost na Gibraltaru.
Posada je imala zadatak da luksuznu jahtu prebaci od Kenta do Grčke, ali nakon napada bili su primorani da uđu u luku kako bi sanirali štetu na brodu.
Posada je objasnila da su kitovi krenuli da napadaju brod, te da su odmah isključili motore u nadi da će orke nastaviti svojim putem. Međutim, kitovi su i dalje napadali plovilo. Potom su, kako su rekli, u nekom trenutku primetili iza čamca odgrizene komade kormila, preneo je San.
"U jednom trenutku su se udaljili i mislio sam da su otišli, ali su se potom vratili. Moram priznati da sam se uplašio", rekao je Martin Evans koji je i snimio video.
Podsetimo, i prošle godine su kitovi ubice podivljali u Španiji. Oni su tokom avgusta i septembra napali četiri jedrilice za samo dve sedmice uz severnu obalu Španije.
U jednom od napada, u razmaku od samo tri sata, dve jedrilice su morale da zatraže pomoć s obale nakon što su se crne životinje, duge između 7 i 8 metara i teške pet tona, zaletale u trup broda. U oba slučaja orke su uništile kormilo pa su jedrilice na pučini čekale da ih spasilački brodovi odvuku u luku.
Pročitajte još:
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala