Supruga stradalog bugarskog pilota optužuje: Iz straha da se ne obrukaju poslali mog muža u smrt

CC BY 3.0 / Wikipedia / Krasimir Grozev / Bugarski vojni avion MiG-29
Bugarski vojni avion MiG-29 - Sputnik Srbija, 1920, 28.06.2021
Pratite nas
Supruga pilota aviona MiG-29, koji je nedavno stradao kada se lovac srušio u Crno more tokom vežbi, smatra da je bugarsko vazduhoplovstvo odgovorno za njegovu smrt.
Dimitrina Popova ogorčena je saopštenjima bugarskog Ministarstva odbrane o istrazi slučaja. Prema njenim rečima, načelnik njenog supruga koji je upravljao avio-bazom „Graf Ignatjevo“ Nikolaj Rusev, kao i rukovodstvo vazduhoplovstva odgovorni su za tragediju. 
Ona se obratila ministru odbrane Georgiju Panajotovu pozivajući ga da smeni rukovodstvo bugarskog vazduhoplovstva koje nije odložilo noćne manevre i bojalo se da će se piloti „obrukati“.
„Kada dodelite pilotu majoru Valentinu Terzievu orden tokom ceremonije, što je za mene više pokušaj da se popravi imidž Ministarstva odbrane i vazduhoplovstva, možete da tražite i raport o smeni generala Ruseva. Zašto je dao saglasnost i stavio potpis za izvođenje paljbe uzimajući u obzir to što obezbeđuje pilotima po 12 sati leta i ne osigurava pripremu svojim podređenima, već ih umesto toga šalje na pogibiju?“, napisala je supruga pilota na svojoj Fejsbuk stranici.
Popova se obratila i bugarskom predsedniku Rumenu Radevu koji je gotovo do stupanja na predsedničku dužnost bio na čelu ratnog vazduhoplovstva Bugarske.
„Gospodine predsedniče, da li će biti sprovedena poštena istraga i pokrenut pošten slučaj, a biće ga, jer su sva ta lica imenovana uz vašu protekciju? Da li će vojno tužilaštvo biti nezavisno, ili je državni tužilac Bugarske Ivan Gešev – tužilac bivšeg premijera Bojka Borisova, a vojno tužilaštvo pripada Radevu?“, pitala je ona.
Podsetimo, tokom taktičkih vojnih vežbi „Šabla-21“ u Crnom moru u Bugarskoj 9. juna srušio se lovac MiG-29, a pilot je poginuo. Uzrok pada i dalje nije utvrđen. U vojnim vežbama 4. juna su u Bugarsku došli i predstavnici srpske vojske.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala