Sporazum Rusije i Kine: Neće prve upotrebljavati nuklearno oružje jedna protiv druge

© Sputnik / Sergei Mamontov / Uđi u bazu fotografijaOrkestar često izvodi himnu Kine.
Orkestar često izvodi himnu Kine. - Sputnik Srbija, 1920, 28.06.2021
Pratite nas
Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da  rusko-kineski Sporazum o dobrosusedstvu, prijateljstvu i saradnji sadrži načelne dogovore kao što su taj da neće prve upotrebljavati nuklearno oružje jedna protiv druge.
„Taj dokument sadrži principijelne sporazume kao što su uzajamna podrška po pitanju zaštite državnog jedinstva i teritorijalnog integriteta, sporazum da jedna zemlja neće prva upotrebiti nuklearno oružje protiv druge i da neće usmeravati strateške rakete jedna prema drugoj (a u savremenom svetu takvi sporazumi su od velike važnosti), poštovanje suverenog prava na izbor društvenog uređenja, puteva razvoja, nemešanje u unutrašnja pitanja“, rekao je Putin,
Prema njegovim rečima, sporazum je zaista postao osnovni međunarodno-pravni akt koji je umnogome odredio današnje stanje rusko-kineskih odnosa.
„On je uključio viševekovno pozitivno iskustvo razvoja veza između naših država, u potpunosti odražava duboke istorijske tradicije dobrosusedstva i prijateljstva između ruskog i kineskog naroda“, rekao je Putin tokom video-konferencije sa kineskim kolegom Si Đinpingom.
Takođe je dodao da je važno to što je u dokumentu zabeleženo odsustvo uzajamnih teritorijalnih pretenzija i odlučnost dve zemlje da pretvore zajedničku granicu u pojas večnog mira i prijateljstva.
„Mnogo toga smo učinili za to, uključujući i rad na granici, godinama smo radili na tome, mi i naši timovi, i postigli smo potrebni rezultat koji je prihvatljiv i za Kinu i za Rusiju“, rekao je predsednik Rusije tokom sastanka sa kineskim liderom u formatu video-konferencije.
Zastave Rusije i Kine - Sputnik Srbija, 1920, 01.04.2021
Hoće li Rusija i Kina formirati sopstveni NATO?
Takođe je naglasio da rusko-kineska koordinacija igra stabilizujuću ulogu u svetskim poslovima usled rastućih geopolitičkih turbulencija.
Prema njegovim rečima, Rusija i Kina su do sad uspele da dovedu odnose na neviđeno visok nivo i da ih učine primerom međudržavne saradnje u 21. veku.
Kako je istakao, formiran je višestepeni mehanizam bilateralne koordinacije koji nema pandana u svetskoj praksi, „što omogućava da se efikasno rešavaju pitanja koja se javljaju tokom saradnje dve zemlje i da se planira zajednički rad za ubuduće“.
Ruski lider je takođe saopštio da je porast trgovinskog prometa između Rusije i Kine premašio  22 odsto, i da se krajem godine mogu očekivati novi rekordi.
Podsetimo, predsednici Rusije i Kine Vladimir Putin i Si Đinping produžili su rusko-kineski Sporazum o dobrosusedstvu, prijateljstvu i saradnji na pet godina.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala