Sirija: Raketirana američka vojna baza, koalicija potvrdila napad

© AP Photo / Darko BandicHelikopter poleće sa američke baze u istočnoj Siriji
Helikopter poleće sa američke baze u istočnoj Siriji - Sputnik Srbija, 1920, 28.06.2021
Pratite nas
U sirijskoj provinciji Dejr el Zor u blizini naftnog polja „Omar“ raketirana je američka vojna baza, javila je sirijska državna televizija „Surija“.
„Ilegalna američka vojna baza u blizini naftnog polja ‘Omar’ na istoku provincije Dejr el Zor podvrgnuta je raketnom napadu“, objavio je kanal.
Prema navodima izvora sirijske televizije, na području baze patroliraju vojni avioni.
Američka koalicija kasnije je potvrdila napad na svoje snage u Siriji.
„Prema prvim podacima, oko 19.44 po lokalnom vremenu američke snage u Siriji napadnute su nizom raketa. Prema preliminarnim procenama, nema žrtava ili štete. Daćemo detalje kada budemo imali više informacija“, napisao je predstavnik američke koalicije Vejn Maroto na svom Tviteru.
On je dodao da su američke snage braneći se uzvratile vatru na položaje napadača.
​Ranije u ponedeljak Pentagon je saopštio da su Sjedinjene Američke Države izvele vazdušne napade na objekte proiranskih ustaničkih grupa u pograničnoj oblasti Iraka i Sirije. Napadi su izvršeni kako bi se odstranile pretnje i kao odgovor na seriju napada usmerenih na „interese Sjedinjenih Američkih Država“ u Iraku. Pentagon je naglasio da su napadi izvedeni na skladišta oružja i operativne objekte koje koristi nekoliko grupa, uključujući i Kataib Hezbolah i Kataib Said el Šuhada.
Sa svoje strane, sirijsko Ministarstvo spoljnih poslova osudilo je ove napade, navodeći da takva dejstva predstavljaju kršenje suvereniteta Sirije i Iraka i pozvalo Vašington da odmah odustane od zadiranja u teritorijalni integritet zemlje.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala