Rusija: Očekujemo transparentno povlačenje američkog oružja iz Ukrajine nakon agresivnih vežbi

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaAmeričko-ukrajinske vojne vežbe "Morski povetarac 2019" na Crnom moru
Američko-ukrajinske vojne vežbe Morski povetarac 2019 na Crnom moru - Sputnik Srbija, 1920, 28.06.2021
Pratite nas
Ruska delegacija ne pregovorima za vojnu bezbednost i kontrolu naoružanja u Beču pozvala je Vašington na transparentnost u povlačenju savremenog naoružanja iz Ukrajine po završetku ukrajinsko-američkih vežbi „Morski povetarac 2021“ (Sea Breeze 2021).
„Nadamo se da će nakon vežbi Sjedinjene Američke Države pokazati transparentnost u povlačenju savremenog oružja, municije i materijalne imovine iz Ukrajine, kako ne bi dospelo u ruke vojnih i nacionalnih formacija u Donbasu“, navodi se na Tviter-nalogu delegacije.
​Istovremeno, delegacija smatra da vojne vežbe ne doprinose jačanju bezbednosti u regionu.
„Primećujemo da razmere i agresivnost vežbi 'Sea Breeze 2021' ne doprinose bezbednosti na Crnom moru. Pozivamo SAD i njihove saveznike da odustanu od izvođenja vojnih akcija tamo gde već postoje regionalne mere za jačanje poverenja i bezbednosti“, saopštila je delegacija.
Zvanična ceremonija otvaranja vežbi održana je u Odesi. Manevri će trajati od 28. juna do 10. jula na Crnom moru. U njima učestvuje pet hiljada vojnika i 32 broda iz 32 zemlje.
Ranije je Šesta flota ratne mornarice SAD saopštila da je američki raketni razarač „Ros“ (USS Ross) stigao u Odesu kako bi učestvovao u vežbama „Morski povetarac“ koje se održavaju svake godine.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala