Po nalogu Bajdena: Amerika bombardovala objekte proiranskih snaga na granici Iraka i Sirije /video/

© REUTERS / U.S. Air Force/Senior Airman Matthew Bruch/HandoutAmerički avion F-15E iznad Sirije i Irak.
Američki avion F-15E iznad Sirije i Irak. - Sputnik Srbija, 1920, 28.06.2021
Pratite nas
Američko ratno vazduhoplovstvo izvelo je u nedelju, 27. juna vazdušne napade na objekte proiranskih grupa u pograničnom delu Iraka i Sirije, navodi se u pismenom saopštenju portparola Pentagona Džona Kirbija.
„Po nalogu američkog predsednika Džoa Bajdena američke Oružane snage večeras su nanele odbrambene precizne vazdušne napade na objekte koje koriste oružane grupe, koje podržava Iran, u pograničnom delu Iraka i Sirije“, istakao je Kirbi.
Prema njegovom saopštenju, ciljevi su izabrani, jer ih koriste oružane grupe koje podržava Iran, a koje bespilotnim letelicama napadaju američke vojnike i objekte u Iraku“.
„Američki napadi su bili usmereni na operativne objekte i skladišta oružja na dve lokacije u Siriji i na jednoj u Iraku, koje se nalaze u blizini granice između tih zemalja. Nekoliko oružanih grupa koje podržava Iran, uključujući Hezbolah i Kataib Sajid al Šuhada, koristile su te objekte“, objašnjava se u saopštenju.
TELEGRAMMMM "{$url}"
Kirbi smatra da je Bajden, koji je naložio da se izvedu vazdušni napadi, „jasno dao do znanja da će delovati u cilju zaštite američkih vojnika“.
„S obzirom na seriju napada oružanih grupa koje podržava Iran, usmerenih na interese SAD u Iraku, predsednik je naložio dalje vojne akcije za suzbijanje i obuzdavanje takvih napada... SAD su preduzele neophodne, odgovarajuće i namerne akcijem, usmerene  na ograničavanje rizika od eskalacije, ali i kako bi poslale jasan i nedvosmislen signal u cilju obuzdavanja“, dodaje se u saopštenju.
Osim toga, iz Pentagona su saopštili da je američka strana „delovala u skladu sa svojim pravom na samoodbranu“, kako bi eliminisala pretnje.
Ističe se da su napadi „u odgovarajućoj meri ograničeni po razmerama“.
Kako navodi sirijska državna televizija „Ihbarija“ u vazdušnom napadu je navodno poginulo jedno dete, a još tri osobe su ranjene. Predstavnica Pentagona Džesika Maknalti nije imala komentare povodom tog saopštenja.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala