Patrijarh Porfirije: Knez Lazar i sveti kosovski mučenici pokazali su put kojim treba da idemo

© Sputnik / Lola ĐorđevićPatrijarh srpski Porfirije
Patrijarh srpski Porfirije - Sputnik Srbija, 1920, 28.06.2021
Pratite nas
Patrijarh srpski Porfirije služio je danas na Gazimestanu pomen kosovskim junacima, zajedno sa vladikom Teodosijem, mitropolitom Joanikijem i monaštvom i sveštenstvom eparhije raško-prizrenske.
Patrijarh je u besedi rekao da je "Kosovo dom svih Srba, ma gde se nalazili" i da se svi, kada tamo dođu, osećaju kao kod kuće.
"Knez Lazar i sveti kosovski mučenici pokazali su nam put kojim treba da idemo", rekao je patrijarh obraćajući se okupljenim građanima.
Pomenu na Gazimestanu je, kako prenose Novosti, prisustvovalo oko 2.000 Srba iz svih krajeva Srbije, Crne Gore i Republike Srpske, a okupljeni su pevali narodne kosovske pesme.
Gazimestan, proslava Vidovdana - Sputnik Srbija, 1920, 28.06.2021
Gazimestan: Kosovska policija pretresala i monahinju, priveden mladić koji je pokušao da je zaštiti
Porfirije je prvi put kao patrijarh služio opelo kosovskim junacima.
Obraćajući se neposredno pre početka opela, kod Spomenika Kosovskim junacima, patrijarh Porfirije, koji je na Gazimestan došao u pratnji više arhijereja, rekao je da cilj kosovskog zaveta nije da ikoga eliminiše, već da uputi "koordinate ljubavi", prenosi Kosev.
Patrijarh je prethodno u manastiru Gračanica poručio da svaki put kada dolazimo na Kosovo i Metohiju dubinski znamo da smo se vratili u svoj dom, preneo je Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala