Patrijarh iz Gračanice: Pa da li biste vi dozvolili da vam odseku uši, izvade oko, iščupaju srce

© Sputnik / Lola ĐorđevićPatrijarh srpski Porfirije
Patrijarh srpski Porfirije - Sputnik Srbija, 1920, 28.06.2021
Pratite nas
Gračanica je naše oko, naše uši, naše srce, to je ono za šta se knez Lazar na Vidovdan opredelio. Izabrao je veru u Hrista, a ne večeru, poručio je patrijarh srpski Porfirije iz tog manastira.
„I zato kada nam kažu odreknite se Gračanice, odreknite se Kosova i Metohoije, pa gospodo da li bi ste vi dozvolili da vam izvade oko, da vam odseku uši, da vam iščupaju srce. Znamo mi da ne biste pristali. To je bitka za suštinsku slobodu", rekao je patrijarh Porfirije u svojoj besedi nakon svete liturgije u manastiru.
On je naveo da nas Vidovdan uči da biramo veru, a ne večeru.
„I Albance možemo gledati kao našu braću, i možemo živeti zajedno. Samo da nas miru ne uče oni koji seju razdore među ljudima. Kada ti je Bog na prvo mestu, sve ti je na svom mestu, ma kako izgledalo“, kaže patrijar Porfirije.
On je rekao da svaki put kada dođemo „na ovu zemlju dubinski znamo da smo se vratili u svoju očevinu“.
„O tome svedoče ova sveta Gračanica, Visoki Dečani, Pećka Patrijaršija, Bogorodica Ljeviška, toliko svetinja svedoči o tome da je ovo naš dom“, rekao je patrijrh srpski.
"Kosovo i Metohija su zemlja u kojoj smo se rodili, rodili za Hrista i naravno stekli mnogo toga, što drugi ili ne mogu ili ne žele da razimeju. Gračanica i svetinje koje smo pobrojali jesu svjetska kulturna baština, ali braćo i sestre svjetsko kao takvo ne postoji ako Patrijaršija, Bogorodica Ljeviška, Kosovo i Metohija. Naše ime i prezime jesu naša pravoslavna crkva", rekao je danas patrijarh Porfirije.
„Dakle jesu to biseri svjetske kluturne baštine ali je prije toga baština naših otaca, baština Srba i pravoslavlja. I to ne treba nikome da smeta. Svako ima svoju baštinu, kulturu, svako se na neki način Bogu moli", poručio je on.
On je poručio da različitosti ne treba da budu povod za sukobe i razdvjanje, već da su različitosti upravo darovi, a da sama reč dar znači da je to nešto što smo dobili kako bismo ga umnožili i darovali sebe drugima.
Prethodno je patrijarh Porfirije služio liturgiju u manastiru Gračanica.
Okupio se veliki broj građana a prisutni su i zvaničnici iz Crne Gore. Pored patrijarha porfirija je i mitropolit crnogorsko – primorski Joanikije.
Za popodne je predviđeno da patrijarh Porfirije stigne u Kruševac, koji obeležava 650 godina od osnivanja.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala