Mitropolit Joanikije na Gazimestanu: Kosovski zavet je temelj slobode

© Foto : Sputnjiku ustupila Mitropolija crnogorsko-primorskaMitropolit Joanikije
Mitropolit Joanikije - Sputnik Srbija, 1920, 28.06.2021
Pratite nas
Kosovska žrtva, koja je ugrađena u temelje srpske istorije, ostala je glavna tema srpske novozavetne misli, književnosti i umetnosti, te je zato kosovski zavet temelj slobode i stvaranja srpskog naroda, rekao je mitropolit Joanikije u vidovdanskoj besedi na Gazimestanu.
Mitropolit se obratio neposredno nakon opela Kosovskim junacima koji je služio zajedno sa patrijarhom, vladikom Teodosijem i drugim arhijerejima.
„I kosovska žrtva je i dan danas izvor našega nadahnuća, izvor vode žive, duha svetoga, jer nas Gospod miluje zbog svetoga kneza Lazara i kosovskih junaka i svih onih koji su njihovim putem išli i njime sledovali, i živote svoje polagali i glave davali za veru i za svoju otadžbinu, od tada pa do dana današnjega, a to je velikomnoštvo srpskih mučenika, od Kosova pa sve do Jasenovca i do Košara“.
Svako ko je sabran u zajednici i u sećanju iznova obnavlja kosovski zavet, naveo je mitropolit, te je hrišćanska misija da širi ljubav i zajedništvo.
„Prvo u našoj kući da se ne delimo, da se mirimo, duha svetoga Kosovskoga kneza Lazara i svim onima onima koji su za njime išli i stradali do današnjega dana, da se mirimo, da prevazilazimo svoje nesporazume, da se objedinimo, nađemo snage da idemo dalje. Jer je naša snaga u jedinstvu, a ne u svađama i u razdoru, ne dao Bog“.
Ponovio je kao posebno lepu reč „očev dom“ koju je u ranijoj besedi u Gračanici upotrebio patrijarh.
„Ma gde išli i gde god se nalazili, kada dođemo na Kosovo, svako od nas oseća ma gde se rodio, da je svoj na svome rođenom ognjištu. A to nije osećanje ni mržnje, ni pakosti, niti osvete, niti bilo čega drugoga, nego osećanje ljubavi i plemenitosti“, naveo je mitropolit.
Pozivajući ljude da se vraćaju na Kosovo i budu sa srpskim narodom, naglasio je da time zadobijaju blagoslov.
„I ako kažemo da pomažemo naš narod na Kosovu i Metohiji, pomaže on nama koji dolazimo ovde i koji dobijamo blagoslov i od svetinja i od naroda koji nosi svoj krst, i odano čuva zavet svetog Kneza na Kosovu i Metohiji“.
Pročitajte još:
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala