Merkelova nije odustala od susreta s Putinom

© REUTERS / Fabrizio BenschKancelarka Nemačke Angela Merkel
Kancelarka Nemačke Angela Merkel - Sputnik Srbija, 1920, 28.06.2021
Pratite nas
Nemačka kancelarka Angela Merkel primetila je napredak u realizaciji ideje direktnog dijaloga EU sa Rusijom.
"Problem je bio što mi, možda, ne možemo sada da odemo na sastanak sa jedinstvenim stavom, a takav susret zahteva dobru pripremu. Po mom mišljenju, na takvom sastanku treba razgovarati o svim pitanjima, koja nas brinu, o kojima želimo da sarađujemo. Najviše brinu hibridni napadi čiji smo svi mete – Francuska, Nemačka, Italija, baltičke države. Smatram da o ovom pitanju treba da razgovaramo, ne samo međusobno, već direktno sa ruskim predsednikom", izjavila je Merkelova tokom susreta parlamentaraca Nemačke i Francuske.
Po njenim rečima, evropske države treba da razgovaraju sa Moskvom i o drugim pitanjima, kao što su Belorusija, minski proces o Ukrajini, pitanja razoružanja, mira i bezbednosti, budućnosti Sirije i Libije, gde se, "prirodno, sa ruskim predsednikom može videti da li se može doći do zajedničkog rešenja".
"Odnosi između Rusije i EU trenutno zaista nisu dobri, ali su ljudi čak i tokom hladnog rata međusobno razgovarali. Međutim, odsustvo dijaloga ne vodi ka rešenju problema. Međutim, mi smo identifikovali teme o kojima želimo da razgovaramo sa Rusijom, naložili smo da se odredi format u uslovi pregovora. To znači da smo se pomerili napred, ali za sada nismo blizu cilja", dodala je Merkelova.
Pročitajte još:
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala