Mediji: Češka traži od Rusije odštetu za eksplozije u vojnom skladištu

© Foto : Policie ČRSpecijalne policijske snage na mestu eksplozije u skladištu municije u selu Vrbjetice u Češkoj
Specijalne policijske snage na mestu eksplozije u skladištu municije u selu Vrbjetice u Češkoj - Sputnik Srbija, 1920, 28.06.2021
Pratite nas
Prag je tražio od Moskve da u potpunosti nadoknadi štetu nakon eksplozija u vojnom skladištu u selu Vrbjetice 2014. godine, za koje Češka sumnjiči ruske obaveštajne službe, piše list „Mlada fronta Dnes“.
Zamenik ministra spoljnih poslova Martin Smolek uručio je odgovarajuću notu ruskom ambasadoru u Pragu Aleksandru Zmejevskom, piše list.
Češke vlasti procenile su štetu na 650 miliona kruna, ili 25,5 miliona evra.
Zamenik ministra takođe je Moskvu optužio za kršenje međunarodnog prava zbog činjenice da je Češka stavljena na spisak neprijateljskih država.
Prag je u aprilu ove godine saopštio da su ruske obaveštajne službe umešane u incident koji se dogodio u Vrbjeticama. Češka strana proterala je iz zemlje 18 zaposlenih u ruskoj ambasadi. Kao odgovor na to, Moskva je 20 ljudi iz češke diplomatske misije proglasila za persone non grata. U maju je Češka zajedno sa Sjedinjenim Američkim Državama stavljena na spisak neprijateljskih država.
U Rusiji su optužbe Praga nazvane apsurdnim, neosnovanim i izmišljenim, napominjući da je u pitanju deo velike kampanje Zapada protiv Moskve. Kako su naglasili u Kremlju, nedokazani napadi Češke naneli su ekstremnu štetu odnosima dveju zemalja.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala