Lavrov optužio Vašington za dvojne standarde: Bajden tako nije govorio u Ženevi...

© Sputnik / Ekaterina Shtukina / Uđi u bazu fotografijaSergej Lavrov
Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 28.06.2021
Pratite nas
Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov u svojoj kolumni za "Komersant" napisao je da izjave koje dolaze iz Vašingtona nakon samita predsednika Rusije i SAD, Vladimira Putina i Džozefa Bajdena u Ženevi nisu u potpunosti u skladu sa stavom koji je imala američka strana na sastanku šefova država.
Šef ruske diplomatije je podsetio da je dijalog Putina i Bajdena završen dogovorom da se pokrene suštinski dijalog o strateškoj stabilnosti – uz najvažniju konstataciju: nuklearni rat se ne sme dopustiti. Drugi rezultat, nastavio je Lavrov, bio je stav da treba nastaviti konsultacije po pitanju sajber bezbednosti, aktivnosti diplomatske misije, sudbini građana obe države koji se nalaze u zatvorima, kao i o problemu regionalnih konflikata.
Lavrov je naglasio da je Putin jasno ukazao da je rezultat u svim tim oblastima moguć samo uz pomoć pronalaženja obostrano korisne ravnoteže interesa strogo na ravnopravnoj osnovi. Pri tome, dodao je ministar, na pregovorima sa američkom stranom nije bilo primedbe tome.
"Ipak, praktično odmah nakon što se završio, američki zvaničnici, uključujući učesnike ženevskog sastanka, počeli su da iznose ranije floskule: rekli smo Moskvi, jasno smo je upozorili, izneli zahteve. Ova upozorenja su praćena pretnjama: ako Moskva u narednih nekoliko meseci ne prihvati "pravila igre" koja su joj izložena u Ženevi, biće podvrgnuta novom pritisku", napisao je Lavrov.
Osim toga, dodao je on, treba videti kako će se zapravo odvijati konsultacije o kojima se razgovaralo na samitu dve zemlje.
"Raniji tvrdi stav Vašingtona koji se odmah čuo nakon razgovora je vrlo indikativan, pogotovo jer su evropske prestonice, uhvativši raspoloženje "velikog brata", odmah počele aktivno i sa zadovoljstvom da pevaju sa njim. Suština izjava: spremne su za normalizaciju odnosa sa Moskvom, ali ona prvo treba da promeni svoje ponašanje", naglasio je Lavrov.
Po mišljenju ministra, stav evropskih država koje kopiraju američke činovnike, mogli su da usaglase na sastancima, koji su bili održani pre rusko-američkog samita: na samitima G7 u Kornvolu i NATO-a u Briselu, kao i posle razgovora Bajdena sa predsednikom Evropskom samitu Šarlom Mišelom i predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.
Samit Rusija-SAD održan je u Ženevi 16. juna.
Pročitajte još:
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala