Još jedan korak unazad: EU o odluci Minska da napusti „Istočno partnerstvo“

© AP Photo / Kirsty WigglesworthZastava EU
Zastava EU - Sputnik Srbija, 1920, 28.06.2021
Pratite nas
Prekid učešća Belorusije u programu Evropske unije „Istočno partnerstvo“ predstavlja još jedan korak unazad, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.
„Belorusija je danas napravila još jedan korak unazad time što je obustavila svoje učešće u 'Istočnom partnerstvu'. To će dovesti do dalje eskalacije tenzija i negativno će uticati na beloruski narod lišavajući ga mogućnosti pruženih našom saradnjom“, smatra Mišel.
​S tim u vezi, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj kaže da će bez obzira na odluku Minska Brisel nastaviti da jača veze sa beloruskim narodom, razvija regionalnu saradnju, odgovara na zajedničke izazove i podržava demokratske težnje građana Belorusije.
​Istovremeno, portparolka Evropske komisije (EK) Nabila Masrali rekla je da EU žali zbog odluke režima beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka.
„Ta odluka služi samo za dalju izolaciju Belorusije“, istakla je ona.
„Istočno partnerstvo“ je projekat Evropske unije usmeren na produbljivanje i jačanje odnosa sa šest istočnih suseda – Jermenijom, Azerbejdžanom, Belorusijom, Gruzijom, Moldavijom i Ukrajinom.
Projekat predviđa značajno povećanje nivoa političke saradnje, široku integraciju bivših sovjetskih republika u ekonomiju EU, kao i povećanje obima pružene finansijske pomoći. Istovremeno, učešće u programu ne znači i perspektivu članstva u EU.
U svetlu pogoršanja odnosa sa EU, ministar spoljnih poslova Belorusije Vladimir Makej izjavio je u novembru prošle godine da Minsk svodi učešće u „Istočnom partnerstvu“ na ekspertski nivo zbog politizovanog pristupa partnera.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala