Italijanska klasična romantika za istoriju i Srbi u glavnoj ulozi

© AP Photo / Justin TallisItalija
Italija - Sputnik Srbija, 1920, 28.06.2021
Pratite nas
Italija je teškom mukom stigla do četvrtfinala Evropskog prvenstva, nakon što je u prvoj rundi nokaut faze eliminisala Austriju posle produžetaka 2:1 (0:0).
Bili su to klasični talijani, kojima je fortuna bila naklonjena, posebno u 65. minutu kada je Marko Arnautović matirao Đanluiđija Donarumu.
Zaledila se krv u žilama svim navijačima Italije, kao i selektoru Robertu Manćiniju koji se hvatao za glavu posle gola Austrijanca srpskih korena, koji je maestralno glavom smestio loptu iza leđa golmana Italije.
Marko Arnautović proslavlja gol protiv Italije na Evropskom prvenstvu - Sputnik Srbija, 1920, 27.06.2021
Arnautović: Izuzetno mi je teško /video/
Usledili su minuti neizesnosti jer je morala da bude konsultovana video-tehnologija, poznata pod nazivom VAR. Ista ona koja krade i zaustavlja radost, ne da vam mira da proslavite gol, ili ga slavite pa se na kraju ispostavi da je uzalud.
I počeli su Austrijanci da slave. I Arnautović, i još jedan igrač srpskih korena Aleksandar Dragović, i selektor Foda i svi kojima je Austrija u srcu. Ali, radost je bila kratkog daha, čuvene linije crvena i plava su izvlačene i VAR je ustanovio da je golu prethodio milimetarski ofsajd.
Bio je to psihološki šok za Austrijance, a s druge strane podstrek i opomena Italijanima da nema šale sa Arnautovićem i drugovima jer će surovo kazniti svaku njihovu grešku.
I ušlo se u produžetak, hrabro su Alaba i drugovi odoleli favorizovanom rivalu koji ne pamti kada je poslednji put primio gol. Pre 12 utakmica! Ni ovoga puta u regularnih 90 minuta odbrana „azura“ predvođena vremešnim Leonardom Bonućijem u odsustvu povređenog Đorđa Kjelinija, nije kapitulirala.
Rezervista Federiko Kjeza koji je ušao u igru umesto „nevidljivog“ Berardija, pogodio je u 95. minutu metu. I to kako. Prvo je glavom u punom trku umirio jednu tešku loptu, onda je desnom nogom spustio i „sakrio“ od rivala, da bi je na kraju levom nogom poslao u malu mrežu Bahmana.
​Uspeo je do kraja prvog produžetka da pogodi još jedan rezervista Pesina, koji je zamenio Barelu. Do kraja je Saša Kalajdžić, još jedan reprezentativac Austrije koji vuče srpske korene smanjio na 2:1, ali je to bilo sve.
Italija se provukla do četvrtfinala u meču u kojem su u glavnoj ulozi bili Srbi. Poništen gol Arnautovića, čudesan pogodak Kalajdžića i vanserijska partija novog štopera Crvene zvezde Aleksandra Dragovića koji „pohapisio“ italijanske majstore na slavnom Vembliju.
​A selektor „azura“ Roberto Manćini uspeo je da obori rekord Vitorija Poca star osam decenija, jer je nanizao 31 utakmicu bez poraza.
„Poco je osvojio mnogo važnih trofeja, a ja sam i dalje iza tog nivoa. Svaki tim u osmini finala može da osvoji Evropsko prvenstvo. Ne smemo da mislimo da možemo da pobedimo svaki meč i ništa ne smemo da uzimamo zdravo za gotovo“. 
​​► Evropa dobija novog šampiona – Belgija eliminisala Portugaliju!
► Rus režirao dramu u Budimpešti /foto, video/
► Zvezdin „džek-pot“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala