Bekstvo iz grada: Mladi Srbi pohrlili u napuštena srpska sela

© Sputnik / Varvara Gertьe / Uđi u bazu fotografijaSelo
Selo - Sputnik Srbija, 1920, 28.06.2021
Pratite nas
Konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće, koji je danas raspisan s ciljem da pomogne opstanku sela, trajaće do 1. novembra i prema informacijama nadležnih, interesovanje za ovu akciju nadmašilo je sva očekivanja, kaže za Sputnjik član Nacionalnog tima za preporod sela Branislav Gulan.
Samo četiri dana pošto je Vlada Srbije donela uredbu o programu dodele bespovratnih sredstava, konkurs je simbolično raspisan na veliki srpski praznik Vidovdan. Gulan napominje da je u Srbiji, u kojoj odumire svako četvrto selo od ukupno njih 4.700, oko 200.000 napuštenih kuća, od kojih se za 50.000 ne zna ni ko su vlasnici.
© Sputnik / Nikola JoksimovićSelo
Selo - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Selo
Od 4700 sela u Srbiji svako četvrto je u fazi nestajanja.

Za spas srpskog sela i besplatne kuće

„Cilj države je, pre svega, da selo opstane i da ostane i država je obezbedila oko 500 miliona dinara za 4.000 objekata. Uslovi su poznati. Obezbeđeno je 1,2 miliona dinara za svaku kuću. U prvoj fazi se očekuje useljavanje 400 kuća u ruralnom području širom naše zemlje. Rok za podnošenje prijava je 1. novembar, a država će ovim novcem pokriti sve troškove kupovine kuća, ali ne i njihovo renoviranje i uređenje. Oni koji dobiju novac, ne mogu da prodaju kuću u periodu od 10 godina od dana zaključenja ugovora sa državom“, navodi Gulan.
Naš sagovornik precizira da na konkurs mogu da se prijave supružnici, ili vanbračni partneri, samohrani roditelji, kao i mladi poljoprivrednici. Uslov je da nisu stariji od 45 godina, da su srpski državljani sa prebivalištem u Srbiji, da nisu vlasnici ili suvlasnici neke druge nekretnine, da nisu u postupku kupovine neke druge nepokretnosti. Propisano je, takođe, da sa prodavcem kuće nisu u krvnom srodstvu, kao i da nemaju neizmirenih obaveza prema državi.
S druge strane, kuća mora da ispunjava osnovne uslove za život, ali i da se nalazi u selu u kome postoji bar jedan od objekata javne službe, poput ambulante, pošte, škole... Bitno je i da je kuća upisana u katastar, da njena cena bude u granicama tržišne vrednosti i da nije predmet sudskog spora.

Već pokazano interesovanje

Posle 1. novembra, kada konkurs bude završen, stručna komisija će razmatrati prispele molbe i Gulan računa da ćemo posle dva meseca znati rezultate konkursa.
„Prema informacijama koje dolaze od nadležnih, interesovanje je već nadmašilo sva očekivanja. U Ministarstvu za brigu o selu ističu da bi u ovoj akciji veliki deo posla trebalo da urade lokalne samouprave, jer je neophodno da se popišu sva napuštena domaćinstva i da se proceni njihova vrednost“, kaže Gulan.
Osnovni cilj programa je, ističe on, motivisanje stanovništva da ostane na selu i podsticanje mladih da se rešavanjem stambenog pitanja dodeljivanjem kuća vrate selu. Nemoguće je i ne treba, smatra naš sagovornik, spasavati od nestajanja svih 1.200 napuštenih sela, već se usmeriti samo na ona koja mogu da opstanu.
Samo selo sa infrastrukturom i uslovima za normalan život porodice ima šansu za opstanak.

I zadruge i kuće deo istog cilja

On podseća da je i ova, kao i akcija oživljavanja zadruga, deo istog cilja, spasavanja sela, jer Srbiji preti opasnost od puste zemlje.
„Kompletna akcija, sve što se radi o kućama i zadrugama, pokrenuta je zbog najnerazvijenijih delova Srbije. Nažalost i u Vojvodini ima sela poput Obornjače kod Bačke Topole, koje je pre tri godine ugašeno, čiji je jedini stanovnik čobanin koji dotera stado na čuvanje. Ali, najugroženiji su jug Srbije i staračka domaćinstva, čija je prosečna starost na selu 61 godinu“, napominje Gulan.
Po njegovoj oceni, posebnu pažnju treba posvetiti selima koja u okolini imaju srednju poljoprivrednu školu.
„Imamo 60 do 70 poljoprivrednih škola u Srbiji iz kojih svake godine izađe oko 2.500 svršenih srednjoškolaca čiji roditelji imaju neku zemlju, imanje. Treba stvarati uslove da mladi mogu da ostaju i da rade u tim selima“, smatra naš sagovornik, ocenivši da je to i put za podizanje nataliteta u Srbiji.
Najugroženija su sela na jugu Srbije, a prosečna starost seoskog stanovništva je 61 godina.

Selo se pita i za natalitet

On napominje da u selima imamo 260.000 neoženjenih momaka koji su između 40 i 50 godina starosti i 100.000 devojaka. Srbija se, kako podseća, prošle godine suočila sa poraznim, nikad gorim demografskim podacima, prema kojima je bilo 115.000 umrlih, a rođenih samo 61.000.
I zato je oživljavanje sela veoma važno, jer bez sela nema ni Srbije, ističe Gulan.
Za početak, akcijom 500 zadruga za 500 sela vraćen je duh zadrugarstva koji je bio potpuno ugašen. Za tri i po godine formirano je ili obnovljeno 950 zadruga i u te svrhe podeljeno 1,7 milijardi dinara, a u toku je konkurs za još 500 miliona za 50-60 zadruga. Zato on i tu, kao i akciju bespovratnih sredstava za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom vidi kao deo iste akcije spasavanja srpskog sela.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala