Angela Merkel: Mogući dijalog sa Rusijom ne znači prijateljske pregovore

Pratite nas
Mogući dijalog između Evropske unije i Moskve uopšte ne znači da će to biti prijateljski pregovori, ali na njima bi trebalo otvoreno govoriti o problemima u odnosima između zemalja EU i Rusije, izjavila je nemačka kancelarka Angela Merkel na onlajn sastanku sa studentima.
Ona je objasnila da, ukoliko zemlje EU ne budu imale jedinstvenu poziciju prema Rusiji, predsednik Putin ih neće shvatati ozbiljno.
„Mislim da postoji nesporazum. Kada kažem da bih volela da EU razgovara sa (predsednikom Rusije Vladimirom) Putinom na isti način na koji američki predsednik (Džozef Bajden) razgovara sa Putinom, po mom mišljenju, ne radi se o prijateljskim pregovorima, ni o znaku da imamo dobre odnose. Pre se radi o tome da ćemo mi kao Evropa biti jači ako se pridržavamo jedinstvene pozicije“, istakla je Merkelova odgovarajući na pitanje o inicijativi za dijalog EU-Rusija.
Ona je navela da Evropska unija treba direktno da govori Rusiji da su otkriveni sajber-napadi, hibridna vojna dejstva, ili „podrška ultra-nacionalističkih stranaka“.
Prema njenim rečima, Moskvi treba reći da za „dobru saradnju ovi problemi treba da budu prevaziđeni“.
Predsednik Češke Miloš Zeman - Sputnik Srbija, 1920, 27.06.2021
Zeman liderima EU: Bajden se nije plašio kontakta sa Putinom, zbog čega se vi plašite?
Kancelarka je dodala da zemlje Evropske unije moraju da prevaziđu međusobno „nepoverenje“ kako bi sa jače pozicije branile svoje interese i vrednosti.
„U suprotnom nas predsednik Putin neće shvatati onoliko ozbiljno koliko bismo želeli. Zato što imamo dobre argumente za našu kritiku Rusije“, zaključila je ona.
Lideri 27 zemalja Evropske unije na samitu 24-25. juna nisu uspeli da se dogovore o predlogu Merkelove i francuskog predsednika Emanuela Makrona za održavanje samita između Rusije i EU. Umesto toga, prema završnoj izjavi samita, šefovi država i vlada Evropske unije naložili su spoljno-političkoj službi EU na čeku sa Žozepom Boreljom da istraži mogućnosti za dijalog sa Rusijom o određenim temama od interesa za Evropsku uniju, kao kao i da razradi opcije za uvođenje novih sankcija Rusiji, uključujući ekonomske, za suzbijanje mogućih budućih aktivnosti Rusije koje oni smatraju štetnim.
Pročitajte još:
 
 
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala