Vučić posetio crkvu u Deževi, rodnom mestu Svetog Save /foto/

Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio je danas novoizgrađenu Crkvu Svetog Save u Deževi, nadomak Novog Pazara, koja je posvećena utemeljivaču Srpske pravoslavne crkve, rođenom u ovom kraju.
Vučića su ispred crkve dočekali meštani, koji su saglasni u stavu da im znače i nova crkva, kao i poseta predsednika.
Vučić se interesovao da li u rodnom mestu Svetog Save ima dece, a porazgovarao je i sa najmlađima koji su ga dočekali. Kako im je rekao, i on je došao danas u Deževu da slavi Svetog Savu.
"Ponosan sam na činjenicu što smo zajednički i uz blagoslov vladike Teodosije, zatim uz vašu podršku i pomoć, krenuli da podižemo ovako veličanstven hram na tako važnom mestu za srpsku istoriju, u rodnom mestu Rastka Nemanjića, Svetog Save", kazao je Vučić i obavestio meštane da je država opredelila novac koji nedostaje za završetak radova na crkvi.
Istakao je da je za meštane Deževe najvažnije da im se obezbedi budućnost i kako je naveo jedan od preduslova za to je da se izgrade putevi koji će povezati srpska sela.
© Tanjug / SAVA RADOVANOVICAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Aleksandar Vučić
Predsednik Srbije obraća se meštanima Deževe.
Paroh crkve Sveti Sava Ivan Jeremić podsetio je da je blagoslovom episkopa Teodosija u oktobru 2012. godine postavljen kamen temeljac za izgradnju zavetnog hrama Svetog Save u njegovom rodnom selu Deževi.
Od tada su zahvaljujući prilozima meštana, ali i naših ljudi širom otadžbine i inostranstva, kao i pomoći države Srbije, na hramu završeni grubi građevinski radovi.
Crkva je pokrivena, postavljen je časni krst 2018. godine, a u unutrašnjosti crkve zidovi su omalterisani i izgletovani.
Otac Ivan kaže da je postavljeno i podno grejanje i nada se da će uz Božiji blagoslov radovi biti nastavljeni.
© Tanjug / SAVA RADOVANOVICParoh crkve Sveti Sava Ivan Jeremić
Paroh crkve Sveti Sava Ivan Jeremić  - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Paroh crkve Sveti Sava Ivan Jeremić
Paroh crkve Sveti Sava Ivan Jeremić
U planu je da se urade završni radovi, odnosno postavljanje podnog mermera, fasade, uređenje porte.
"To nam je potrebno kako bi se radovi na crkvi što pre priveli kraju i crkva uvela u bogoslužbenu upotrebu na radost svih meštana, srpskoga roda i naroda u rodnom selu Svetog Save. Ako Bog da i uslovi se stvore, potrebno je oko 200 radnih dana da se sve to završi", kazao je otac Ivan, preneo je Tanjug.
U blizini Hrama nalaze se ostaci stare Nemanjićke crkve, a nedaleko je Petrova crkva, kao i manastiri Đurđevi stupovi i Sopoćani.
© Tanjug / SAVA RADOVANOVICCrkva Svetog Save u Deževi
Crkva Svetog Save u Deževi - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Crkva Svetog Save u Deževi
Deževa je mesto u kojem je Stefan Nemanja stvarao prvu srpsku državu, gde su se donosile važne odluke za srpski narod.
Iz Deževske doline potekli su Vukan, Stefan Prvovenčani i Rastko, a ovde su rasli i drugi Nemanjići - Radoslav, Vladislav, Uroš, Dragutin i Milutin.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala