Tramp: Bajden uništava američku ekonomiju, dok je "pustio" Severni tok 2

© REUTERS / Jonathan DrakeAmerički predsednik Donald Tramp
Američki predsednik Donald Tramp - Sputnik Srbija, 1920, 27.06.2021
Pratite nas
Bivši američki predsednik Donald Tramp saopštio je da je on „zaustavio“ gasovod „Severni tok 2“, dok ga je aktuelni predsednik države Džo Bajden „pustio“.
"Bajden će pretvoriti našu ekonomiju u ruševine. Bajden je ukinuo američki gasovod "Keystone X“ i njegovih 48.000 radnih mesta za američke radnike, ali je odobrio ruski cevovod u Evropi. Ja sam zaustavio gasovod u Evropi, uveo sam im sankcije od vrha do dna. Imao sam dobre odnose sa Putinom, ali to je dobro", rekao je Tramp na mitingu u Ohaju.
On je izrazio čuđenje, zašto SAD štite Nemačku od Rusije koja "plaća Moskvi milijarde dolara za gasovod".
"Rekao sam Angeli (Merkel) da mi se sviđa, imam dobre odnose sa njom. Ona je pametna, koristi SAD. Rekao sam Angeli: štitimo vas od države kojoj vi dajete milijarde. Kako to može, Angela? Ona se samo nasmešila. Ona to zna", dodao je Tramp.
Bivši predsednik je izjavio da će energetskoj nezavisnosti SAD doći kraj.
"Kupovaćemo naftu na Bliskom istoku, kupovaćemo naftu od Rusije", naglasio je Tramp.

Izgradnja gasovoda

 
SAD su u decembru 2019. godine uvele "Severnom toku 2" sankcije, zbog čega je švajcarski „Olsiz“ bio prinuđen da zaustavi radove na polaganju cevi.
Radovi su nastavljeni i godinu dana kasnije – u decembru 2020. brod za polaganje cevi „Fortuna“ položio je 2,6 kilometara cevi u nemačkim vodama. 
Vašington je 21. maja 2021. ponovo uveo sankcije ruskim kompanijama i brodovima koji rade na gasovodu „Severni tok 2“. Na crnoj listi je 13 brodova koji učestvuju u realizaciji projekta. Prethodno su SAD odustale od sankcija protiv operatora gasovoda, kompanije „Nord strim AG“, njenog direktora i saradnika, ali istovremeno i dalje namerava da spreči puštanje u rad gasovoda.
Predsednik Rusije Vladimir Putin je 4. maja na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu objavio da je polaganje prvog kraka gasovoda završeno. On je precizirao da će izgradnja drugog kraka „Severnog toka 2“ trajati još oko dva meseca.
Pročitajte još:
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala