Bitka za evropski tron: Srpkinje protiv srpske snajke, Francuska protiv tradicije

© AFP 2023 / JOSE JORDANKošarkašice Srbije proslavljaju pobedu nad Belgijom na Evropskom prvenstvu
Košarkašice Srbije proslavljaju pobedu nad Belgijom na Evropskom prvenstvu - Sputnik Srbija, 1920, 27.06.2021
Pratite nas
Posle velike drame koju su naše košarkašice prvo režirale, a onda i preživele sinoć u Valensiji, večeras od 21 sat nas čeka prava poslastica: repriza finala iz 2015. godine u kome su Srpkinje osvojile jedino, a nadamo se ne i poslednje, evropsko zlato!

Šta reći o rivalu u borbi za zlato? 

Francuskinje će, večeras u Valensiji, imati tri ni malo laka protivnika.
Košarkašice Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 26.06.2021
Srpkinje kroz dramu do finala Evropskog prvenstva!
Prvi su naše devojke koje su na ovom prvenstvu pokazale i dokazale da su među najboljim svetskim ekipama i da mogu da igraju sa svima.
Drugi, i možda ključni, protivnik ekipe Valeri Garnije biće psihološke prirode - francuske košarkašice su izgubile četiri poslednja finala koje su igrale.
Treća stvar je opet vezana za psihologiju. Naime, radi se o „neraščišćenim računima“ između francuske selektorke i Marine Maljković, zbog čuvenog tajm auta koji je naša selektorka pozvala 15 sekundi pre kraja poslednjeg finala i slanja povređene Ane Dabović na teren, što je Garnijeova, izgleda, shvatila kao „pokušaj ponižavanja“ svoje ekipe.
​Ako selektorka Francuske ne uđe u duel hladne glave i shvati ga kao priliku da se „osveti“, i to će biti veliki problem za francusku ekipu.
Međutim, postoji i tradicija koja ne ide u prilog našim devojkama. Od četiri duela koja su Srpkinje igrale sa Francuskinjama, naše devojke su dobile samo jedan – onaj u finalu EP 2015. godine. Poslednji duel, u grupnoj fazi EP 2017. Srbija je izgubila prilično ubedljivo (73-57).

Igra Francuskinja se vrti oko trija Andan Mijem – Sandrin Gruda – Valerijen Vukosavljević

Da, dobro ste pročitali poslednje ime.
Radi se o devojci koju od ranije znamo kao Valerijen Ajaji, a koja je u međuvremenu postala srpska snajka – udajom za našeg košarkaša Filipa Vukosavljevića.
Ključ će, dakle, biti zaustavljanje ovog sjajnog trojca!
Statistički gledano, naše devojke su na ovom šampionatu bolje od Francuskinja u šutu za dva poena (50.2% - 48.6%), lošije u šutu za 3 poena (38.2% – 31.7%), dok su dve ekipe podjednako dobro šutiraju sa linije penala (po 83.1%).
Ono što bi moglo da bude glavni problem za našu reprezentaciju je dominacija Francuskinja u skoku, i to defanzivnom. Večerašnje rivalke izabranica Marine Maljković izuzetno dobro „grade reket“ i u proseku imaju 33 defanzivna skoka po utakmici, naspram naših 26. Sa druge strane, imamo malu prednost u ofanzivnom skoku: Srpkinje ih u proseku imaju 14, a Francuskinje 12 po utakmici.

Kome dati prednost u večerašnjem finalu?

Da krenemo od Francuske.
Prvo, možda je vreme da izabranice Valeri Garnije „razbiju maler“ i konačno se, nakon četiri izgubljena finala, u jednom popenju na pobedničko postolje.
Drugo, ovo EP je, verovatno, poslednje takmičenje (pored OI u Tokiju) koje će za reprezentaciju igrati Mijem i Gruda, pa bi mogle da, konačno, jedno završe i sa najsjajnijim odličjem.
Treće, Francuska je, realno gledano, možda i najkompletnija ekipa na turniru, pa je i to značajan faktor koji može imati uticaj na potencijalno zlato.

A Srbija…

Pod jedan, faktor zvani Sonja Vasić! I ona se, poput već pomenutih Francuskinja, na ovom EP i Olimpijskim igrama oprašta od dresa reprezentacije. Ne sumnjamo da će pokušati da taj oproštaj bude zlatan.
Košarkašice Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 27.06.2021
Kraljice drame – kako je Srbija umalo sama sebe uništila /video/
Pod dva, faktor zvani Marina Maljković i sjajna odbrana koja je krasila naše košarkašice na ovom EP. Ali, u borbi za zlato i sa izuzetno napadački potentnom Francuskom, to mora biti bar za stepenik bolje od one odigrane protiv Španije i Belgije.
I treće, da iskoristimo francuski izraz – deža vi! Iskustvo naših devojaka iz 2015., plus psihološki pritisak na rivala zbog gomile izgubljenih finala u toku poslednje decenije, i manji pritisak naše u odnosu na francusku javnost za juriš na pehar, mogli bi biti ključne prednosti Srpkinja u finalnoj utakmici.
Srećno, devojke! 
Pa da se večeras, u Valensiji, oko 23 časa sa pobedničkog postolja zaori „Bože pravde“, a ne „Marseljeza“!
Šamar političarima u BiH: „Novac koji ste spremili dajte školama košarke“ /video/
Sonja je objasnila Evropi: Srbe nikada ne treba da razbesnite!
„Belci nas ne žele, tu je samo jedan Bosanac“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala