Ruski doktori: Prekomerno jačanje imuniteta može biti kobno po zdravlje

CC0 / / Ljudski organizam
Ljudski organizam - Sputnik Srbija, 1920, 27.06.2021
Pratite nas
Mnogi vole da piju imunostimulanse „za svaki slučaj“ da bi ojačali imunitet, ali to može dovesti do opasnih posledica, navela je glavna reumatološkinja moskovskog Ministarstva zdravlja Alena Zagrebnjeva. Nekontrolisan unos takvih lekova ne samo da neće poboljšati imunitet već može ubrzati razvoj autoimunih bolesti.
Imunostimulansi su supstance koje poboljšavaju imunološki sistem direktnim ili indirektnim pojačavanjem aktivnosti bilo koje njegove komponente, objasnili su imunolozi u razgovoru za ruski list Izvestija.
Zagrebnjeva je preporučila da se imunostimulansi ne uzimaju ako se unapred ne zna o stanje imunološkog sistema. Štaviše, ona je povezala unos takvih lekova sa razvojem reumatoidnog artritisa.
„Mnogi naši pacijenti vole da piju imunostimulanse. Toplo bih preporučila da odustanete od ove ideje. Nikad se ne zna. Moramo da sprovedemo potpunu analizu imunološkog sistema kako bismo razumeli koju vezu treba da stimulišemo i da li to uopšte moramo da radimo“, upozorila je ona.
Kako objašnjava alergolog i imunolog Vladimir Bolibok, dejstvo ovih lekova ima za cilj pojačavanje imunološkog sistema, pa njihovo uzimanje može biti štetno za neke ljude.

Umesto jačanja imuniteta – agresija imunološkog sistema

„Ako je nešto bezazleno, na primer čajevi, to je u redu. Druga stvar je kada govorimo o ozbiljnijim preparatima. Ako osoba ima autoimunu bolest, bilo koji imunostimulans je strogo kontraindikovan“, objasnio je lekar naglasivši da će u ovom slučaju takvi lekovi samo podstaći agresiju imunološkog sistema na sopstvene ćelije.
Generalno, primećuje Bolibok, žene su podložnije autoimunim bolestima – veća je verovatnoća da imaju hašimoto, reumatoidni artritis i eritematozni lupus.
„Problem je što ljudi nisu pregledani i ne znaju za svoje bolesti, a svuda na radiju, na televiziji idu reklame da treba uzimati imunostimulanse kako se ne biste razboleli. A čovek ne zna da, na primer, razvija reumatoidni artritis, počinje da pije imunostimulanse i, naravno, cela ova stvar se pogoršava“, navodi imunolog, prenosi Sputnjik mundo.

Mogu izazvati razvoj hematoloških bolesti

Sa činjenicom da nekontrolisana stimulacija imuniteta može dovesti do razvoja autoimunih bolesti slaže se i klinički imunolog Natalija Kalinjina.
Imunostimulansi se ne mogu propisati bez kliničkog pregleda, jer brojni tumori na svojoj površini nose receptore koji mogu odgovoriti na korišćene imunostimulanasa. Pored toga, nerazumno ponavljano propisivanje takvih lekova može dovesti do suprotnog efekta - da izazove depresiju imunološkog sistema, jer imuni sistem deluje na principu izjednačavanja oštećenja. Besmislena upotreba imunostimulanasa, posebno onih koji nemaju jasnu strukturu, takođe može dovesti do poremećaja imunološkog odgovora i pojave autoimunih ćelija“, objasnila je ona.
Takođe je podsetila da iste ćelije pripadaju i imunom i hematopoetskom sistemu, tako da ovi lekovi mogu izazvati razvoj hematoloških bolesti.

Ništa bez recepta

Bilo koji lek čije je delovanje namenjeno podsticanju imuniteta mora propisati specijalista, rekao je Mihail Kostinov, šef laboratorije Instituta za vakcinu i serum Mečnikov.
„To bi trebalo da rade lekari koji se razumeju, ne samo oni koji znaju da čitaju i koji znaju stanje pacijenta - nije važno da li je star ili mlad - i tek tada će oni dobro prepisivati te lekove“, naglasio je on.
Takođe je ukazao da bilo koja respiratorna bolest dok ne postane hronična uvežbava ljudski imuni sistem.
Pročitajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala