Ne treba podlegati različitim spekulacijama: Ruski ambasador o izgradnji novog kanala u Turskoj

© SputnikSvečanost povodom postavljanja kamena temeljca za "Kanal Istanbul"
Svečanost povodom postavljanja kamena temeljca za Kanal Istanbul - Sputnik Srbija, 1920, 27.06.2021
Pratite nas
Kanal "Istanbul" koji treba da poveže Crno i Mramorno more neće promeniti međunarodno-pravni režim konvencije iz Montrea, izjavio je ruski ambasador u Turskoj Aleksej Jerhov.
"Tender za izgradnju Istanbulskog kanala nije zvanično ni objavljen, tehnički detalji projekta su nepoznati. Bez toga je teško bilo šta komentarisati. U isto vreme, ne treba podlegati različitim spekulacijama. Treba shvatiti da postoji konvencija iz Montrea. To je međunarodni dokument iz 1936. godine", podsetio je ambasador.
Konvencija reguliše prolazak brodova kroz Bosfor i Dardanele i utvrđuje ograničenja po pitanju tonaže vojnih brodova crnomorskih i necrnogorskih država, vreme boravka vojnih brodova necrnomorskih država u vodama Crnog mora.
"Upravo, to je važno. Postojanje ili nepostojanje dodatnih vodenih arterija ne menja međunarodno pravni režim koji reguliše konvencija. Istovremeno, treba shvatiti da realizacija tako velikog projekta, kada i ako do njega dođe, zahtevaće značajna finansijska sredstva i vreme", zaključio je Jerhov.
Juče je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan postavio kamen temeljac za izgradnju kanala „Istanbul“ koji će ići paralelno sa Bosforom i povezati Crno i Mramorno more. Prema njegovim rečima, projekat je vredan 15 milijardi dolara i gradiće se šest godina.
Kako smatraju neki eksperti, saobraćaj kroz kanal „Istanbul“, bez ikakvih ograničenja, potencijalno bi predstavljao opasnost za bezbednost crnomorskog regiona, pa i šire, jer bi, pored trgovačkih brodova, tankera i slično, tim putem u Crno more mogli da ulaze vojni brodovi bilo koje zemlje. Time bi bila narušena ravnoteža koja je uspostavljena Konvencijom iz Montrea kojom se reguliše saobraćaj kroz Bosfor.
Pročitajte još:
© Sputnikkanal „Istanbul“
kanal „Istanbul“   - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
kanal „Istanbul“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala