Nadrealan vidovdanski napad na Gazimestan: „Ni Kosovska bitka nije srpska nego — nezavisnog Kosova“

© AFP 2022 / ARMEND NIMANI Srbi na Gazimestanu.
Srbi na Gazimestanu. - Sputnik Srbija, 1920, 27.06.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Albanski istoričari su baš uoči Vidovdana lansirali tezu da Gazimestan treba da se proglasi za spomenik kulturno-istorijskog nasleđa Kosova i da kosovska država tako može da zaustavi srpska „hodočašća“ povezana sa Vidovdanom, jer, kako kažu, „to ugrožava istorijski i kulturni suverenitet Kosova“.
Profesor Marko Marković, istoričar sa Kosova i Metohije, na ovu inicijativu koju je pokrenuo njegov albanski „kolega“ Jusuf Budžovi, kaže da je ovo još jedna u nizu neutemeljenih i zlonamernih izjava koje dolaze iz Prištine.

Prisvajanje srpske istorije postao hobi Prištine

„Pojedinci iz redova albanskog naroda svesni su činjenice da nemaju sopstveno kulturno-istorijsko nasleđe i nastoje da ga obezbede i sagrade prisvajanjem tuđe kulture i baštine. Apsolutno sam uveren da nijedan ozbiljan istoričar bio on i Albanac, ne može da prihvati zloupotrebu istorije u dnevno-političke svrhe“, navodi Marković.
On ocenjuje kao glupost to što Budžovi insistira na tome da Kosovo mora da redefiniše spomenik na Gazimestanu „u skladu sa istorijskom istinom, van srpske hegemonističke ikonografije“. Jer, to bi u prevodu značilo raspisivanje međunarodnog konkursa za spomen-obeležje koje će odražavati ulogu dardanskog faktora u srednjem veku, u okviru feudalnih formacija koje su bile podjednaki činioci u devastiranom prostoru Vizantije u okolnostima pre raskola hrišćanstva.

Mi imamo istorijske činjenice, a šta imaju Albanci

„O svemu što se dešavalo na polju Kosovu davne 1389. godine govore istorijski izvori, domaće i strane provenijencije. O tome ko je pre i vekovima posle bitisao na Kosovu i Metohiji govore srednjovekovne povelje i potonji veoma precizni osmanlijski defteri“, objašnjava Marković.
Naš sagovornik postavlja i pitanje:
„Kako da Vidovdan i Gazimestan prisvoje oni koji nemaju dodirnih tačaka sa slavnom bitkom u kojoj je prvi i poslednji put poginuo jedan otomanski sultan?
„Nema otomanskog, vizantijskog, ruskog ili pak mletačkog izvora koji uopšte pominje Albance u tom periodu na Kosovu. Na nama je da se argumentima branimo, da dostojno našoj kulturi dođemo na moleban i poklonimo se slavnim precima koji su život dali za svoju državu i narod ispisujući najsvetlije stranice naše prošlosti“, zaključuje Marković.
Kako to hodočašća na Vidovdan ugrožavaju suverenitet Kosova?
Budžovi je, inače, u objavi na Fejsbuku naveo i da Kosovska bitka „u skladu sa hegemonističkim konceptom Beograda ne predstavlja ništa osim šovinističke orgije“, sa kojom Srbija treba da završi jednom zauvek i istakao da za to postoje dva razloga.
„Prvi je da zaštitimo suverenitet Kosova i državni integritet od vandalske agresije koja se ponavlja svakog juna u proteklih dvadeset godina, otkako je Kosovo oslobođeno od srpske okupacije, što znači i oslobađanje od ikonografije koja se oslanja na krivotvorenje mita kao što je Kosovska bitka“, naveo je Budžovi.
Drugi razlog je, kako je naveo, to što srpska istoriografija „Kosovsku bitku“ bez naučne argumentacije tretira kao srpsku bitku protiv Osmanlija, uključujući i ilirske hrišćane, a da Srbija, ni srpska srednjevekovna država tada nije postojala, kako Beograd propagira, oslanjajući se na laži i izmišljene činjenice.
„To je laž koju nažalost prihvata i dobar deo istorijskih institucija u Tirani i Prištini“, naveo je Budžovi.
On tvrdi da je jedini način da Kosovo „odbrani državni suverenitet i zaštiti istorijsku istinu od flagrantnog zlostavljanja — proglašavanje kompleksa Gazimestan spomenikom kulturno-istorijskog nasleđa Kosova.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala