https://lat.sputnikportal.rs/20210627/murmanski-gurmanluci-norvezanin-odusevljen-ruskim-delikatesima-1125756493.html
Murmanski gurmanluci: Norvežanin oduševljen ruskim delikatesima
Murmanski gurmanluci: Norvežanin oduševljen ruskim delikatesima
Sputnik Srbija
Murmansk se pretvorio u sjajno mesto za one koji vole da ugađaju svom nepcu i uživaju u dobroj hrani, smatra norveški novinar i fotograf Jan Espen Kruse. 27.06.2021, Sputnik Srbija
2021-06-27T14:31+0200
2021-06-27T14:31+0200
2021-06-27T14:14+0200
rusija
svet
vesti
murmansk
jela
ruska jela
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e5/06/1b/1125756366_0:615:2217:1868_1920x0_80_0_0_62c63e249b035bc71d253e639bc239bb.jpg
Prema njegovim rečima, taj grad se veoma promenio u poslednjih nekoliko godina, posebno na gastronomskom planu, budući da na „Koljskom poluostrvu ima puno delikatesa“.Konkretno, izdvojio je jelo koje se priprema od mesa severnog jelena.„Mekano i sočno meso sa kostima podseća na odrezak. Spolja je imalo divnu prženu koricu, a iznutra je bio ružičasto“, objašnjava strani novinar.Pored toga, oduševio ga je ragu od vrganja, sos od brusnice i prženi krompir sa parmezanom i uljem od tartufa.Treba pomenuti i kraljevsku krabu, školjke, morski jezik i marinirani losos, istakao je Kruse.Od pića je izdvojio mors — popularni ruski hladni napitak od bobičastog voća).Jedna od popularnih ruskih poslastica su vafle sa kondenzovanim mlekom u obliku rolnica.Međutim, prema rečima fotografa, Norvežani bi ipak veću ocenu dali tradicionalnoj torti od meda (medovik) ili desertima sa lokalnim sastojcima, poput brusnice ili moroške (žuto-narandžaste maline).Ranije je francuski kuvar Žerom Rigo izjavio da je na njega poseban utisak ostavila takozvana „uha“ – tradicionalna ruska riblja čorba.Pročitajte još:
murmansk
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2021
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Vesti
sr_RS
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e5/06/1b/1125756366_0:545:2217:1938_1920x0_80_0_0_cbb752bbfa7e3c26477ecd2a1e4b9074.jpgSputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
rusija, svet, vesti, murmansk, jela, ruska jela
rusija, svet, vesti, murmansk, jela, ruska jela
Murmanski gurmanluci: Norvežanin oduševljen ruskim delikatesima
Murmansk se pretvorio u sjajno mesto za one koji vole da ugađaju svom nepcu i uživaju u dobroj hrani, smatra norveški novinar i fotograf Jan Espen Kruse.
Prema njegovim rečima, taj grad se veoma promenio u poslednjih nekoliko godina, posebno na gastronomskom planu, budući da na „Koljskom poluostrvu ima puno delikatesa“.
Konkretno, izdvojio je jelo koje se priprema od mesa severnog jelena.
„Mekano i sočno meso sa kostima podseća na odrezak. Spolja je imalo divnu prženu koricu, a iznutra je bio ružičasto“, objašnjava strani novinar.
Pored toga, oduševio ga je ragu od vrganja, sos od brusnice i prženi krompir sa parmezanom i uljem od tartufa.
Treba pomenuti i kraljevsku krabu, školjke, morski jezik i marinirani losos, istakao je Kruse.
Od pića je izdvojio mors — popularni ruski hladni napitak od bobičastog voća).
Jedna od popularnih ruskih poslastica su vafle sa kondenzovanim mlekom u obliku rolnica.
Međutim, prema rečima fotografa, Norvežani bi ipak veću ocenu dali tradicionalnoj torti od meda (medovik) ili desertima sa lokalnim sastojcima, poput brusnice ili moroške (žuto-narandžaste maline).
Ranije je francuski kuvar Žerom Rigo izjavio da je na njega poseban utisak ostavila takozvana „uha“ – tradicionalna ruska riblja čorba.