Hrvatski političari u BiH negoduju zbog odluke o ulasku građana Srbije u Hrvatsku

© Sputnik / Vitaliй Timkiv / Uđi u bazu fotografijaMikrobiološka laboratorija
Mikrobiološka laboratorija  - Sputnik Srbija, 1920, 27.06.2021
Pratite nas
Nakon što je objavljeno da za državljane Srbije više ne postoje ograničenja za ulazak u Hrvatsku, neki hrvatski političari u Bosni i Hercegovini negodovali su zbog takve odluke.
 
Oni smatraju da je ta odluka nepravedna prema Hrvatima u BiH i traže od hrvatskih poslanika da reaguju.
U Hrvatskoj republikanskoj stranci navode da nemaju ništa protiv ulaska srpskih državljana u Hrvatsku, ali ističu da im je nejasno da je doneta takva odluka s obzirom na to da BiH, kako tvrde, prema poslednjim podacima, ima bolju epidemiološku situaciju kada je reč o broju novoobolelih.
Ono što su zaboravili, ukazuje portal Kliks, jeste da je Srbija država sa velikim brojem vakcinisanih građana, za razliku od BiH, što je faktor koji ima značajan uticaj na donošenje ovakvih odluka u Evropi.
U HRS smatraju da je ova izmena u vezi sa ulaskom u Hrvatsku posebno nepravedna prema Hrvatima koji žive u BiH i pitaju se zašto matična država "diskriminiše svoje sunarodnike iz BiH".
"Je li ovo odraz bratske i bezrezervne podrške Vlade Republike Hrvatske Hrvatima u BiH?", navode u ovoj stranci.
Oštro je reagovao i HDZ 1990, koji se, kao i HRS, pita "čime su to građani sa hrvatskim državljanstvom zaslužili da budu građani drugog reda", s obzirom na to da Hrvati iz BiH, bez obzira da li imaju državljanstvo i prebivalište u Hrvatskoj, moraju da poseduju neki od uslova za ulazak u tu zemlju, kao što je potpuna vakcinacija, PCR test ili preležan korona virus.
"Gosti iz BiH uvek su bili dobri gosti i iskreno i prijateljski su percipirali državu Hrvatsku, za razliku od Srba koji i danas radije idu u Grčku i Tursku nego u ''neprijateljsku državu''", tvrdi se u saopštenju HDZ 1990, koje je potpisao lider Ilija Cvitanović.
On smatra da je "krajnje vreme da poslanici u Hrvatskom saboru izabrani iz BiH, a i svi drugi poslanici, reaguju na ovu nepravdu i učine maksimalan trud da se ova nepravda otkloni".
Negodovali su i pojedini hrvatski političari iz Hrvatske, poput poslanika Mosta Nikoja Grmoja, koji je ovu odluku nazvao "smešnom".
Državljani Srbije mogu da uđu u Hrvatsku bez ograničenja, odnosno pod istim uslovima koji su bili na snazi pre mera uvedenih radi sprečavanja širenja korona virusa.
Kako je objavljeno na sajtu Ambasade Srbije u Zagrebu, nije potrebna potvrda o vakcinaciji, niti negativan PCR test na korona virus.
Pročitajte još:
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala