Odluka Vrhovnog suda mogla bi da zada veliki udar Fejsbuku

© Foto : PiksabejFejsbuk oko
Fejsbuk oko - Sputnik Srbija, 1920, 27.06.2021
Pratite nas
Vrhovni sud u Teksasu presudio je u slučaju „Hjuston“ da „Fejsbuk“ nije „teritorija bez zakona“ i da može da odgovara za akcije trgovaca ljudima koji koriste njegovu tehnologiju za vrbovanje i regrutovanje dece.
Presuda je doneta u tri građanske parnice u Hjustonu koje su uključivale žrtve trgovine ljudima tinejdžerske dobi koje su svoje makroe upoznale putem „Fejsbukovih“ funkcija razmene poruka. One su tužili društvenu mrežu u Kaliforniji zbog nemara i odgovornosti za proizvode, rekavši da „Fejsbuk“ nije dao nikakvo upozorenje niti pokušao da spreči da se trgovina seksom odvija na njegovoj platformama. U tužbama se takođe navodi da je „Fejsbuk“ imao koristi od seksualnog iskorišćavanja žrtava trgovine ljudima.
Sudije su presudile da žrtve trgovine ljudima mogu da nastave sa parnicama na osnovu toga što je „Fejsbuk“ prekršio odredbu Teksaškog zakona o građanskoj praksi i pravnim legislativama donesen 2009. godine, prenosi „Insajder“ pisanje „Hjustonske hronike“.
Advokati „Fejsbuka“ tvrdili su da je kompanija zaštićena od odgovornosti prema članu 230 saveznog Zakona o pristojnosti u komunikacijama, koji kaže da ono što korisnici kažu ili pišu na mreži nije slično mediju koji prenosi istu poruku. U suštini, rekli su, Fejsbuk je imun na takve vrste tužbi.
„Jedno je smatranje internet platforma odgovornim za reči ili postupke svojih korisnika, a savezni presedan jedinstveno nalaže da član 230 to ne dozvoljava“, navodi se u mišljenju. „Smatrati internet platforme odgovornim za tuđa nedela sasvim je druga stvar. Posebno je to slučaj sa trgovinom ljudima “.
Pravnici su objasnili da je Kongres nedavno izmenio odeljak 230 kako bi dodao mogućnost građanske odgovornosti za veb-lokacije koje krše državne i savezne zakone o trgovini ljudima. Rekli su da prema izmenjenom zakonu države mogu zaštititi stanovnike od internet kompanija koje svesno ili namerno učestvuju u trgovini ljudima svojim delovanjem ili nečinjenjem, navodi se u tekstu.
Internet regrutacija za žrtve seksualne trgovine porasla je tokom godina, a nedavni izveštaj Instituta za trgovinu ljudima otkrio je da se većina regrutacija u aktivnim slučajevima prošle godine dogodila na „Fejsbuku“.
„Internet je postao dominantan alat koji trgovci ljudima vrbuju žrtve i često ih regrutuju na velikom broju uobičajenih veb-lokacija o društvenim mrežama,“ izjavio je ranije ovog meseca izvršni direktor Instituta za trgovinu ljudima Viktor Butros za Si-Bi-Es njuz. „Trgovci ljudima pretežno koriste ’Fejsbuk‘ da bi regrutovali žrtve u slučajevima aktivne trgovine seksom.“
Pročitajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala