Britanija gradi u Ukrajini pomorske baze i brodove za NATO

© REUTERS / SERGEY SMOLENTSEVRazarač tipa HMS „Defender“ britanske kraljevske mornarice stiže u crnomorsku luku Odesa, Ukrajina, 18. juna 2021.
Razarač tipa HMS „Defender“ britanske kraljevske mornarice stiže u crnomorsku luku Odesa, Ukrajina, 18. juna 2021. - Sputnik Srbija, 1920, 27.06.2021
Pratite nas
Kijev i London potpisali su memorandum o partnerstvu u oblasti vojne brodogradnje, koji predviđa zajedničko projektovanje i izgradnju brodova, kao i izgradnju u Ukrajini pomorskih baza, koje će, ako uopšte budu izgrađene, koristiti zemlje NATO-a. Time se, između ostalog, potvrđuje zajednička politika NATO-a o obuzdavanju Rusije.
Memorandum je potpisan na razaraču Britanske kraljevske mornarica HMS „Defender“ u Odesi, i to samo dva dana uoči incidenta koji se dogodio u ruskim teritorijalnim vodama, kada je razarač „Defender“ namerno povredio ruske granice zbog čega su reagovale i ruske snage, koje su, ispaljujući hice upozorenja, naterale britanski ratni brod da promeni kurs.
Ruski analitičari u suštini dele mišljenje da se nove pomorske baze, ako uopšte budu izgrađene, pripremaju za brodove NATO zemalja koje ne izlaze na Crno more, već periodično ulaze u te vode.
Ruski vojni ekspert Ivan Konovalov napominje da je potpisan memorandum o namerama koji nije obavezujuć, pa samim tim on dovodi u pitanje i njegovu realizaciju.
„To je prosto deklaracija. Štaviše, tu se pominje neka gigantska suma od 1,2 milijardi funti, što je smehotresno. Pored toga, govori se i o nabavci nekih starih minolovaca za koje će Ukrajina još i da plati Britancima. Izgradnja flote u interesu Ukrajine je nemoguća, jer ne postoji koncept ukrajinske flote. Druga stvar je što je postoji mogućnost razmeštanja neke vrste NATO infrastrukture na teritoriji Ukrajine, što, inače, Amerikanci sada rade na području Očakova. Tamo stvaraju nekakvu infrastrukturu za koju tvrde da služi za servisiranje flote, ali ona može biti i baza. Sve zavisi od pristupa“, kaže Konovalov.

Britanija – hazarder u Crnom moru

London odavno jača saradnju sa Kijevom u sektoru odbrane i na taj način stvara sebi uporište za širenje uticaja u regionu. Ruski vojni analitičari već neko vreme upozoravaju da Britanija namerava da poveća vojnu aktivnost na teritoriji savremene Ukrajine, jer je to područje, između ostalog, pogodno za špijuniranje Rusije.  
Većina eksperata ocenjuje da je stvaranje takvih uporišta ulog u dugoročnu britansku strategiju, s obzirom da po njihovom mišljenju ta zemlja pokušava da igra ulogu SAD u Evropi, a postsovjetski prostor London vidi kao jednu od regija u kojoj bi se britanski uticaj trebao širiti zajedno sa Bliskim istokom. Kako stručnjaci objašnjavaju, glavna poruka aktivnog razvoja saradnje sa Ukrajinom je da je Britanija globalna sila, koja ima svoje interese u svim regionima sveta, kao i saveznike, važne partnere i rivale. U tom kontekstu, Rusija se kao još jedan globalni igrač doživljava kao direktan konkurent. Zbog toga britanske vlasti pokušavaju da je oslabe. Ukrajina je pogodno uporište za to, s obzirom na rusofobnu ideologiju koja se tamo rasplamsala. Samim tim, London želi da (is)koristi Kijev za svoje interese, ali ga ne želi kao partnera.
Međutim, Konovalov smatra da London ne radi isključivo za svoje interese, nego američke.
„Velika Britanija odavno deluje u teritorijalnim vodama SAD i bilo kakve akcije koje preduzimaju oni koordiniraju sa Vašingtonom, a tako je i u Crnom moru. Velika Britanija neće delovati isključivo u svom interesu, nego u interesu SAD, ali i to je u skladu sa anglosaksonskim dogovorima. Čak i poslednji provokativni incident od strane Velike Britanije u ruskim teritorijalnim vodama je jedan od pokušaja da se pokaže da britanska mornarica i dalje nešto vredi. Ali taj pokušaj je bio glup i, iskreno, skoro na ivici samoubistva. Ovo je u najmanju ruku bilo nepravedno prema britanskim mornarima koje su uvukli u tu avanturu“, ocenjuje ekspert.

Nema flote, nema ni baze

Kako prenose mediji, London i Kijev planiraju da po britanskom projektu naprave osam raketnih čamaca, a pored toga, ukrajinska Ratna mornarica bi mogla da dobije dva moderna minolovca, u čijoj izgradnji će učestvovati ukrajinska preduzeća.
Precizirano je da će posao finansirati britanska strana, a Kijev se nada da će britanski stručnjaci raditi na završetku korvete „Vladimir Veliki“. Strane očekuju da će dogovore potvrditi potpisivanjem prvog ugovora u avgustu ove godine.
Kada je reč o bazama, pretpostavlja se da bi jedna baza mogla biti sagrađena na Azovskom moru, a druga na Crnom.
Međutim, imajući u vidu stanje ukrajinske flote, stručnjaci ocenjuju da  Ukrajini nisu potrebne dve nove vojne baze.
„Ne postoji ukrajinska brodogradnja, tim pre ako govorimo o vojnoj brodogradnji. Ona ne postoji od raspada Sovjetskog Saveta. Tamo ništa od tog perioda nije napravljeno, samo su povremeno vršeni manji remonti brodova, a čak ni to nije bilo baš uspešno, posebno što se tiče perjanice flote fregate „Getman Sagajdačni“…  Trenutno imaju samo nekoliko brodova - čini mi se da ih je bilo četiri, od kojih dva već nisu u upotrebi. Dakle, ukrajinska flota ne postoji! Uglavnom imaju katere i čamce koje su dobili od SAD. Štaviše, nisu ih ni dobili već su im Amerikanci prodali. To, u stvari, čini kompletnu ukrajinsku flota“, kaže Konovalov.
Ekspert smatra da će ovaj memorandum Londona i Kijeva uskoro biti zaboravljen tj. gurnut „pod tepih“.
„Treba imati u vidu da su događaji koji su se odigrali poslednjih dana, a mislim na britansku provokaciju u našim teritorijalnim vodama i prethodno potpisivanje tog memoranduma, dve povezane stvari. To je urađeno kako bi se ojačao opšti utisak da Velika Britanija nije samo nezavisan igrač, već i važan saveznik Ukrajine. Zašto to rade Britanci, razumljivo je - oni će pod maskom ovog memoranduma gurnuti u Ukrajinu ogromnu količinu raznih starudija, a istovremeno će naterati Ukrajinu da to plati“, zaključio je Konovalov.
Pročitajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala