"Bi-Bi-Si" objavio tajna dokumenta o prolasku razarača u blizini Krima

© Ministerstvo oboronы RF / Uđi u bazu fotografijaBritanski razarač u Crnom moru
Britanski razarač u Crnom moru - Sputnik Srbija, 1920, 27.06.2021
Pratite nas
Tajni dokumenti Ministarstva odbrane Velike Britanije otkriveni su na autobuskoj stanici u Kentu. U njima se, između ostalog, govori o potencijalnoj reakciji Rusije na plovidbu razarača "Defender" i planovima Velike Britanije za Avganistan nakon završetka misije NATO-a, piše Bi-Bi-Si, pozivajući se na neimenovani izvor.
U dokumentu, napisanom na 50 stranica, britanska služba predviđa da Rusija može agresivno da reaguje na ulazak razarača. U njemu se razmatra i alternativna ruta za prolazak "Defendera", piše Bi-Bi-Si, ali u takvom slučaju Rusija bi mogla da pomisli da se Britanija "uplašila".
Navodi se i da se razmatrala politika administracije predsednika SAD Džozefa Bajdena prema Kini i planovi Velike Britanije za Avganistan nakon završetka misije NATO-a "Odlučna podrška".
Portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov, komentarišući nedavni incident sa britanskim razaračem u Crnom moru, izjavio je ranije da nagla promena kursa „Defendera“ nakon ispaljenih hitaca upozorenja predstavlja „epski fijasko“ kraljevske mornarice.
Podsetimo, kako je saopštilo rusko Ministarstvo odbrane, Crnomorska flota Rusije zajedno sa Pograničnom službom FSB ispalila je u sredu tri hica upozorenja kako bi sprečila britanski razarač da naruši rusku državnu granicu.
Prema navodima ruskog vojnog resora, britanski razarač je prethodno dobio upozorenje da će biti upotrebljeno naoružanje ukoliko povredi granice Ruske Federacije, međutim, vojni brod na to upozorenje nije reagovao.
Pročitajte još:
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala