Američki vojni vrh: Kina za šest godina može da bude spremna da vojno prisajedini Tajvan /video/

© AP Photo / Mark SchiefelbeinKineska vojska
Kineska vojska - Sputnik Srbija, 1920, 27.06.2021
Pratite nas
Načelnik združenog generalštaba američke vojske general Mark Mili rekao je, svedočeći u američkom Kongresu, da ne odbacuje tezu kako Kina želi da bude spremna da u roku od šest godina može da osvoji Tajvan, što je ranije u Senatu izneo admiral Filip Dejvidson, bivši komandant Indo-pacifičke komande.
Pentagon smatra da Kina neće izvršiti invaziju na Tajvan u kratkom roku, ali i dalje ojačava svoju armiju, na zemlji, moru i u vazduhu, što je potrebno da bi prisajedinila ostrvo ukoliko promeni planove, rekao je Mili svedočeći pred Kongresom.
Visoki američki oficir tvrdi da Kina želi da bude spremna da uđe na Tajvan i da bi to moglo da se dogodi u narednih šest, osam ili više godina i dodao da postoji realna pretnja za Tajvan, prenose američki mediji.
Iako kineska vojska jača, nema indicija da bi moglo da dođe do sukoba sa Tajvanom u naredne dve godine, tvrdi Mili, jer su za to potrebne obimne pripreme. Mili je dodao da ne vidi nameru Kine da to uradi, ali da vidi želju Kine da bude pripremljena za tako nešto.
Kineski brod - Sputnik Srbija, 1920, 18.04.2021
„Crvena linija“ Pekinga: Ni jedna sila ne može zaustaviti povratak Tajvana u granice Kine
Pored Dejvidsona, na mogućnost da Kina pokuša da prisajedini Tajvan „brže nego što se očekuje“, ukazao je i trenutni komandant Indo-pacifičke komande admiral Džon Akvilino.
Mili je rekao i da je „srž nacionalnog interesa Kine da se ujedini sa Tajvanom“, dodajući da je to „unutrašnja stvar Kine sve dok se to čini na miran način i bez destabilizacije regiona i sveta“.
Američki mediji podsećaju da je Kina, pored ekonomskog rasta, zabeležila i porast vojnog budžeta od šest odsto godišnje.
Kineska armija je reformisana i reorganizovana, uz veliki tehnološki napredak.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala