Formira se antikineska alijansa zapadnih demokratija

© Foto : Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 26.06.2021
Pratite nas
Mobilizacija zapadnih država protiv Kine primer je da se međunarodno pravo zamenjuje svetskim poretkom, zasnovanim na pravilima, smatra zvanična predstavnica Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova.
Zaharova je podsetila na izjavu državnog sekretara SAD Entonija Blinkena, iz intervjua "Njujork tajmsa": Vašington i Pariz se slažu da se Kini ne sme dozvoliti da igra dominantnu ulogu u svetu.
„Fraza, nije samo arogantna, već odražava suštinu zapadnih manevara. Nakon čitanja članaka zapadnih medija na kraju sastanka „grupe sedam“ početkom juna u Britaniji, stvara se snažan utisak da je on imao antikinesku konotaciju. Lajtmotiv je jedan: sastanak u Karbis beju je bio prvi korak u formiranju antikineske alijanse zapadnih demokratija“, napisala je Zaharova na telegramu.
Ona je primetila da je to još jedan primer zamene međunarodnog prava svetskim poretkom, zasnovanim na pravilima.
"U međunarodnom pravu ne postoje tačke po kojima se mogu formirati neutemeljene zavere protiv država, koristeći pritisak, pretnje i sankcije. Ali u "pravilima" Zapada to postoji. Oni pokušavaju da prošire svoje nove temelje na ceo svet", naglasila je ona.
Uskoro posle samita objavljeni su senzacionalni detalji američko-japanske vojne saradnje, podsetila je portparolka.
"Ispada da je politika suprotstavljanja Zapada Kini počela još sredinom prošle decenije (što se dobro skrivalo). Bivši zamenik ministra odbrane Japana T. Kuroe priznao je u intervjuu "Asahi" da su Tokio i Vašington specijalno revidirali programski dokument – "Vodeći principi japansko-američke vojne saradnje" - za slučaj "raketne provokacije Narodne republike" i potencijalnog kontranapada na Kinu. I nakon toga, ko može da tvrdi da se radi o miroljubivo-odbrambenom karakteru sistema THAAD?", navodi Zaharova.
Pored toga, po njenim rečima, vojno-političke mere se potkrepljuju ekonomskim merama.
"Vrednosti koje zapad toliko štiti postaju pravi liberalni totalitarizam. Mogu li oni uopšte mirno da žive i deset godina, a da ne nazovu neke države neprijateljem i protivnikom?", postavila je portparolka MIP Rusije retoričko pitanje.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala