Tomović za Sputnjik: Italija ima pobednički mentalitet, a Austrija – Arnautovića

© AFP 2023 / ALBERTO PIZZOLINenad Tomović
Nenad Tomović - Sputnik Srbija, 1920, 26.06.2021
Pratite nas
Punih 12 godina Nenad Tomović, bivši reprezentativac Srbije, igra fudbal u Italiji, državi koja očekuje mnogo od svog nacionalnog tima na Evropskom prvenstvu. Nekadašnji igrač Crvene zvezde ističe za Sputnjik sport da je Italija stvorila pobednički mentalitet i da je to vodi ka cilju – tituli šampiona Evrope.
Polivalentni defanzivac, 33-godišnjak koji uspešno može da odgovori zadacima na svim pozicijama u odbrani, javio se Sputnjik sportu sa vikendice, gde odmara i puni baterije za narednu takmičarsku godinu, ali i prati dešavanja na Evropskom prvenstvu.
Naravno, u fokusu je Italija, njegova druga domovina, gde živi i radi od 2009. godine, kada je napustio tabor Crvene zvezde.
Najdublji trag Tomović je ostavio u Fiorentini, za koju je nastupao pet sezona i za to vreme je bio direktan svedok rasta i razvoja jednog od budućih velikih zvezdi svetskog fudbala, ali i Italije, mladog Federika Kjeze.
​– Videlo se već na prvim pripremama, kada je priključen prvom timu, da je drugačiji od ostalih. Proveli smo zajedno jednu celu godinu, on je zaslužio sve što je dosad postigao u karijeri svojim predanim radom, zalaganjem na treninzima, imao je pravog trenera, Paula Souzu, koji mu je dao šansu, istrpeo je sve greške i od njega napravio igrača“, naveo je Tomović na početku razgovora za Sputnjik.
Ljubinko Drulović u Miljanovom korneru - Sputnik Srbija, 1920, 15.06.2021
Drulović za Sputnjik: Ronaldo će uraditi sve da obori rekord, a Nemci su – Nemci
Italija je protutnjala kroz grupnu fazu, ostvarila je tri pobede i nije primila gol, može li ekipa Austrije, sa igračima srpskog porekla Markom Arnautovićem i Aleksandrom Dragovićem da im pomrsi račune?
– Pratio sam sve i pre takmičenja, video sam da tada devet utakmica zaredom nisu primili gol, a na ukupno 12, 13 svega jedan. Oni su u ove tri utakmice na Evropskom prvenstvu pokazali sve svoje kvalitete, stvorili su pobednički mentalitet, samouvereni su i sigurni u sebe. Apsolutni su favoriti protiv Austrije, koja jeste autsajder i biće rasterećena, ali ima veliki invididualni kvalitet i Arnautović, na primer, za momenat može da reši utakmicu. Biće neizvesno, ali mislim da Italija ima veće šanse.
Svi favoriti su prošli prvu fazu, ali osim Italije niko nije pokazao dominaciju kakva se očekivala. Ko je za tebe potencijalno iznenađenje turnira?
– Niko mi dosad nije ostavio poseban utisak. Pre takmičenja sam rekao da će biti nekih iznenađenja, da će neka slabija ekipa daleko dogurati. Tipovao sam na Ukrajinu, Dansku, timove koji imaju grupu mladih igrača, ali i igrača koji igraju u jakim klubovima. Oni su tu, po meni, vrebaju iz senke. Od ovih ostalih ne znam, Portugalija mi je nepredvidiva, mislim da oni isto mogu daleko da doguraju, Englezi se nalaze u grupi favorita, naravno tu su i Francuzi. Utisak mi je da ima prilično ujednačenih ekipa i da niko nije odskočio. Uz to, uvek je bilo u prvim fazama timova koji su se izdvajali, ali nisu uspevali to da prenesu u nokaut fazu. Belgija mi deluje tako, Portugalija je po meni favorit u odnosu na njih.
Srbije, nažalost, nema na Evropskom prvenstvu, a od ekipa iz bivše Jugoslavije u takmičenju je ostala samo Hrvatska. Da li može da iznenadi Španiju u velikom derbiju?
– Meni je jako žao kada vidim te Škote... Da smo mi bili umesto njih... Ispali su, takođe Hrvati nisu ništa nešto posebno pokazali, ali eto, kada je bilo potrebno lagano su dobili. Što se tiče njihovog duela sa Španijom, tu mogu i jedni i drugi da dobiju. Španija mi izgleda kao „laganija“ ekipa, možda je tek sada ušla u formu, možda mogu da kažem da su blagi favoriti.
Posle dva dana pauze Evropsko prvenstvo se nastavlja prvim mečevima nokaut faze, od 18.00 sastaju se Vels i Danska, u 21.00 na teren izlaze igrači Italije i Austrije, a oba meča moći ćete da pratite u tekstualnom prenosu uz Sputnjik sport.
► „Usijao mi se telefon od poruka iz Hrvatske“
► Komljenović za Sputnjik: „Šestica“ od Holanđana – sramota Jugoslavije za ceo život
► Nekada je za osam tragikomičnih momenata bilo potrebno 20 godina, a sada – dve nedelje /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala