„Si briz“ – opasne NATO igre u crnomorskom regionu

© Sputnik / Denis Petrov / Uđi u bazu fotografijaVojne vežbe „Si briz“
Vojne vežbe „Si briz“ - Sputnik Srbija, 1920, 26.06.2021
Pratite nas
NATO igra opasne igre na ruskim granicama. Posle ozbiljnog incidenta sa britanskim razaračem HMS „Defender“ koji je zašao u ruske teritorijalne vode, NATO započinje velike vojne vežbe „Si briz“ u crnomorskom regionu, koje će poslužiti kao pokriće za snabdevanje Ukrajine oružjem za potrebe ratovanja u Donbasu.
Nakon ozbiljnog incidenta u kom su učestvovali ruski patrolni brodovi i borbeni avioni, i razarač Britanske kraljevske mornarice HMS „Defender“, koji se nalazi u Crnom moru zbog vojnih vežbi NATO-a,
Severnoatlantska alijansa će na teritoriji Ukrajine i u Crnom moru od 28. juna do 10. jula održati manevre velikih razmera „Si briz – 2021“, čime se povećava rizik od (ne)namernih incidenata i podstiče militarističko raspoloženje u Kijevu. U tim vežbama će učestvovati 32 zemlje, uključujući SAD, Veliku Britaniju, Grčku, Kanadu, Letoniju, Holandiju, Rumuniju, Tursku, Bugarsku, Ukrajinu i druge, a u manevrima će učestvovati 5.000 vojnika, 32 vojna broda i 40 aviona.
Moskva je pozvala NATO da odustane od tih manevara, pošto „njihov agresivni karakter nije u skladu sa realnim zadacima u cilju cilju bezbednosti Crnomorskog regiona“, a rusko Ministarstvo odbrane je upozorilo da će NATO pod izgovorom vojnih vežbi „Si briz“ ponovo snabdeti Ukrajinu savremenim naoružanjem za potrebe ratovanja u Donbasu.
Portparol Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov je naveo da će NATO na taj način u Ukrajinu dopremiti najsavremenije oružje, municiju, kao i ostalu opremu koja je potrebna ukrajinskoj vojsci, a svo to oružje će potom poslati ukrajinskim vojnicima i pripadnicima nacionalističkih jedinica koji se nalaze u regionima u blizini kontakt-linije sa Donbasom.
S obzirom da će manevri imati pomorski status, on je takođe upozorio i da će prave granice vojnih aktivnosti izaći van ukrajinskih teritorijalnih voda Crnog mora. S tim vezi, dodao je ruski general, Rusija će sa velikom pažnjom pratiti kako se odvijaju ovi manevri.
Govoreći o samoj vežbi, Konašenkov je rekao da će se uvežbavati saradnja specijalnih jedinica raznih nacionalnosti koje će izvršavati jedan te isti zadatak – zajednički desant sa padobranima, napad helikopterima, kao i uvežbavanje noćnih napada.
Ruski vojni eksperti ocenjuju da bi isporuka oružja Ukrajini pod „maskom“ vežbi mogla biti povezana sa logističkim pitanjima, jer je jeftinije dopremiti oružje za manevre i ostaviti ga nego isporučiti nakon vežbi.
Direktor ruskog centra za vojno-politička istraživanja Aleksej Podberezkin podseća da NATO snabdeva Ukrajinu oružjem od 2014. godine.
„NATO je Ukrajini isporučivao oružje, uključujući i smrtonosno, prvenstveno ono koje je ostalo u zemljama Varšavskog pakta, dok su SAD takođe isporučivale uređaje za noćno izviđanje, dronove i još mnogo toga. Ovde je reč o zajedničkoj politici, koja je otvoreno usmerena na to da obezbedi Ukrajinu ne samo oružjem i vojnom tehnikom, nego i municijom, jer ukrajinska vojna industrija malo šta proizvodi. Prvo je opljačkana, rasprodana, a zatim praktično uništena“, kaže Podberezkin za Sputnjik.

Amerikanci „zaboravljaju“ svoje oružje

Ruski eksperti takođe smatraju da isporuka oružja Ukrajini znači da NATO, na čelu sa SAD, podržava nacizam u toj zemlji i sva zverstva koja čine ti zločinački bataljoni u zoni borbenih dejstava, podsećajući istovremeno da Rusija ne učestvuje u ovom sukobu, pa tamo ne isporučuje svoje oružje. Među ruskim analitičarima postoje čak i mišljenja da će Rusija, ako se dokažu takve isporuke, moći sasvim legalno da počne isporuku oružja Donbasu, i to u većem obimu od Amerikanaca, dok će bivši ruski vojnici, koji više nisu u službi moći da odu u Donbas i pruže tehničku i vojno-stratešku pomoć Donjecoj i Luganskoj narodnoj republici.
Međutim, problem je u tome što će Rusiji biti veoma teško da dokaže činjenicu da je američko naoružanje ostalo u Ukrajini nakon vežbi.
„Manevri uključuju korišćenje široke infrastrukture, odnosno transport teške tehnike, jer se tenkovi prevoze specijalnim železničkim platformama ili vozilima sa prikolicama, baš kao i drugo teško naoružanje, kao što su samohodni topovi, visokoprecizni artiljerijski sistemi, višecevni bacači raketa itd. Stoga su vojne vežbe odlična prilika da se prikrije prevoz teškog naoružanja. Upravo zbog toga se posmatrači uvek pozivaju na takve manevre i uvode se ograničenja u transportu. Amerikanci se, inače, vrlo često ne pridržavaju svega toga, pa se ispostavlja da su prevozili oružje i vojnu opremu – recimo, dva bataljona tenkova, ali ih onda ’zaboravljaju‘ i sve ostaje ukrajinskoj vojsci“, kaže ekspert. 

Opasno gomilanje oružja na ruskim granicama

Analitičari su ubeđeni i da će NATO tokom vežbe istovremeno proveriti spremnost Ukrajinaca na upotrebu takvog oružja, jer ako postoji plan za snabdevanje oružjem, onda je za to potrebno pripremiti i obučiti ukrajinsku vojsku.
Procenjuje se da su Ukrajini sada najpotrebniji američki protivtenkovski sistemi, moderni sistemi PVO i sredstva za vezu i elektronsko ratovanje. Takođe, veruje se da bi NATO mogao Ukrajini da isporuči minobacače, snajpere i drugo malokalibarsko oružje, ali ne i ozbiljno oružje, poput aviona F-35 i tenkova „Abrams“ koje su tražile ukrajinske vlasti.
Podberezkin je jačanje NATO potencijala na ruskim granicama nazvao „opasnim procesom“.
„Nema sumnje da je opasan proces kada se infrastruktura NATO-a približava ruskim granicama. Štaviše, u to se uvlače države koje postaju veoma moćne u vojnom pogledu. Dovoljno je reći da je nemački vojni budžet uporediv sa ruskim vojnim budžetom, a ukupan vojni budžet NATO zemalja 15-16 puta premašuje ruski. To je nemoguće zanemariti. Vidimo kako se poslednjih godina povećavaju vojno-tehničke mogućnosti NATO-a u pograničnim oblastima. Naše inicijative imaju za cilj zaustavljanje eskalacije, ali nažalost, oni to ne podržavaju. NATO smatra da svakog dana treba izbaciti neku inicijativu usmerenu na diskreditaciju naše politike i da vojnu silu pretvoriti u pravi instrument političkog pritiska“, kaže Podberezkin.
Komentarišući poziv Rusije da treba odustati od tih manevara na ruskim granicama, politikolog Evgenij Vojko kaže da je to vrsta određenog signala koji Moskva u takvim slučajevima šalje NATO-u, SAD i Ukrajini.
„Očigledno je da su se ove vežbe pripremale dugo i da neće biti otkazane samo zbog poziva ruske strane, bez obzira na to, što je ovo signal, upozorenje, koje uključuje i moguće simetrične akcije Rusije vezane za vojne vežbe. Kao odgovor na velike i provokativne NATO vežbe u Crnom moru to bi moglo da bude i gomilanje ruskih trupa u Zapadnom vojnom okrugu, uz masovno korišćenje avijacije“, zaključio je Vojko.
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala