Izvezeno na hiljade: Najprodavaniji tenk na svetu – ruski T-90S

© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaRuski tenk T-90
Ruski tenk T-90 - Sputnik Srbija, 1920, 26.06.2021
Pratite nas
Ruski tenk T-90S je komercijalno najuspešniji glavni borbeni tenk na svetu, saopštila je pres-služba koncerna „Uralvagonzavod“ (UVZ - deo državne korporacije „Rosteh“) koji je proizveo tenk, prenose ruski mediji.
„Danas je tenkT-90S komercijalno najuspešniji tenk na svetskom tržištu – broj izvezenih  vozila, uključujući komplete za licenciranu proizvodnju, meri se u hiljadama“, saopšteno je iz koncerna UVZ tokom Međunarodne izložbe naoružanja i vojne tehnike „Mileks 2021“ u Minsku.
Kako su istakli, proizvodnja tenkova T-90 najnovijih modifikacija odvija se paralelno sa modernizacijom tih mašina, kao i tenkova T-72 kako za Oružane snage Rusije, tako i za strane kupce.
Modernizacija uključuje poboljšanje sistema za upravljanje vatrom, povećanje otpornosti donjeg dela na mine, objedinjavanje šasije i motora sa tenkom T-90 i jačanje oklopne zaštite tenka. Takva dorada omogućava da se znatno poveća potencijal vozila i da bude u skladu sa savremenim zahtevima za tenk“, navodi pres-služba koncerna.
Takođe dodaju da je tenk T-90S još jedan korak u razvoju proizvodnje tenkova u Rusiji, uzimajući u obzir da je „modernizacija uticala na čitav kompleks karakteristika T-90S i omogućila je da se značajno povećaju njegove borbene i operativne sposobnosti“.  Ovaj tenk sa oznakom T-90M počeo je da se isporučuje ruskoj vojsci.
Kako je precizirano, tenk poslednje generacije iz serije T-90 samouvereno nadmašuje svoje prethodnike po glavnim pokazateljima koji određuju borbenu efikasnost.
„To su, pre svega, povećane mogućnosti uništavanja, visoka zaštićenost od većine protivtenkovskog oružja, poboljšana mobilnost... Zbog toga je izvozni potencijal tenka T-90S prilično visok. Niz zemalja pokazuje značajno interesovanje za tu mašinu“, saopšteno je iz UVZ.
Tenk T-90S naoružan je moćnim naoružanjem, savremenim sistemom za upravljanje vatrom, pouzdanom oklopnom zaštitom. Predviđen je za borbe u bilo koje doba dana u različitim prirodno-klimatskim uslovima sa tenkovima, samohodnim oruđima i drugim oklopnim vozilima.
Pročitajte još:
 
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala