Iran pokrenuo proizvodnju vakcine „Sputnjik Ve“

© Sputnik / Alekseй Filippov / Uđi u bazu fotografijaVakcina „Sputnjik Ve“ registrovana u 70 zemalja
Vakcina „Sputnjik Ve“ registrovana u 70 zemalja - Sputnik Srbija, 1920, 26.06.2021
Pratite nas
Iran je započeo proizvodnju ruske vakcine protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V), a probna serija je spremna, saopštio je ruski Fond za direktne investicije (RFPI).
 
„RFPI i 'Aktoverko', jedna od vodećih farmaceutskih kompanija u Iranu, saopštavaju da je u zemlji proizvedena probna serija ruske vakcine protiv korone 'Sputnjik Ve'. Iran je prva država u bliskoistočnom regionu u kojoj je proizvedena vakcina 'Sputnjik Ve'“, saopštio je RFPI.
Takođe se ističe da će se vakcina proizvedena u Iranu koristiti za sprovođenje nacionalnog programa vakcinacije na teritoriji Irana.
„RFPI i 'Aktoverko' aktivno sarađuju u okviru procesa tehnološkog transfera. Lokalna proizvodnja vakcine 'Sputnjik Ve' u Iranu omogućiće da se ubrza tempo vakcinacije stanovništva Irana bez logističkih troškova. 'Sputnjik Ve' već igra važnu ulogu u zaštiti stanovništva zemlje od virusa korona, i proizvodnja u zemlji podržaće napore vlasti Irana u borbi protiv pandemije“, rekao je šef RFPI Kiril Dmitrijev.
Ruska vakcina protiv virusa korona „Sputnjik Ve“, koju proizvodi Naučno-istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije, odobrena je u već 68 zemalja sa ukupnom populacijom od preko 3,4 milijarde ljudi. „Sputnjik Ve“ zauzima drugo mesto u svetu po broju odobrenja koja su dali vladini regulatori.
Efikasnost vakcine iznosi 97,6 odsto na osnovu analize podataka o 3,8 miliona vakcinisanih državljana Rusije, što je više nego što je prethodno objavio medicinski časopis „Lanset“ (91,6 odsto).
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala