Đukanović: DPS će skratiti vreme trajanja Vladi Crne Gore

© AP Photo / Risto BozovicMilo Đukanović
Milo Đukanović - Sputnik Srbija, 1920, 26.06.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Predsednik DPS-a Milo Đukanović rekao je da je njegova partija spremna da tekovine koje su stvorili brani "do poslednje kapi krvi", nebitno da li je na vlasti ili u opoziciji.
Đukanović je današnjem Kongresu Saveta mladih DPS-a podsetio da mu je zamerano zbog sličnih izjava koje je davao, ali da se nije pokolebao, te da se i tada i danas vrlo precizno izražava. On je rekao da je DPS borbena partija, koja je već u gardu, bori se i skraćuje vreme trajanja ove vlade.
On je uveren da će DPS značajno skratiti vreme trajanja aktuelne Vlade Crne Gore, poručujući da su svesni da sa svakim sledećim danom trajanja te vlasti Crna Gora gubi.
"Gubi poverenje investitora, tempo razvoja, imidž koji je postojao o Crnoj Gori, kao državi multietničkog društva", rekao je Đukanović.
Pojasnio je da je njihov demokratski kapacitet takav "da će prihvatiti slobodno izraženu volju građana. Mi smo morali otići u opoziciju, da bi se u Crnoj Gori priznali rezultati".
"Ali nemojte da se zanosite. To je bio sastavni deo mog obraćanja. Na izborima se nije odlučivalo o državi. Ako pomislite da bi vam pobeda na izborima mogla dati pravo da rušite državu, e tada ćete se suočiti sa nama, jer ćemo kategorički braniti državu Crnu Goru", poručio je Đukanović.
Đukanović je, govoreći o aktuelnoj političkoj situaciji, rekao da situacija nije beznadežna, jer je desetak meseci od promene vlasti pokazalo kvalitet državnog temelja Crne Gore.
"Koliko je bilo onih koji su likovali, ne zbog pobede na izborima, već zato što će im to pomoći da uruše državu Crnu Goru i marginalizuju DPS, kao ključni stub odbrane države Crne Gore i evropskih vrednosti, pa se pokazalo da nisu bili u pravu", rekao je Đukanović.
Iz svega će, kako je rekao, Crna Gora izaći bogatija jer će raskrstiti sa zabludom da u Crnoj Gori postoji druga politička divizija koja je istog proevropskog opredeljenja i koja taj posao može raditi kvalitetnije od DPS-a.
"Nažalost, i dalje se pokazuje i u Crnoj Gori i na Zapadnom Balkanu da se jedva mukotrpno porađa jedna snažna politika koja je opredeljena da naše društvo nepokolebljivo vodi ka Evropu, a da je alternativa na Balkanu okoreli nacionalizam", ocenio je Đukanović.
DPS, kaže, pokazuje da je državotvorna i odgovorna opozicija prema onome što su oni stvorili.
On je rekao i da se Crna Gora, ali i DPS, nalaze u specifičnom političkom momentu.
"Promena vlasti nakon 30 godina naše dominacije pokazala je novi nivo demokratske zrelosti crnogorskog društva, kapacitet demokratičnosti Crne Gore, ali nas i stavila na nove izazove", rekao je Đukanović.
Nezadovoljavajućem izbornom rezultatu, kaže Đukanović, najviše su doprinele slabosti DPS-a.
"Stara je maksima da vlast kvari ljude; pokazale su se određene slabosti. Dovoljne slabosti da bi se njima morali pozabaviti. Pomalo su nam bili oslabili senzori za uobičajene životne probleme čoveka u Crnoj Gori", rekao je Đukanović, uz napomenu da se sada moraju pozabaviti svojim slabostima.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala